11.12.2019 | 21:14
Путин ще бъде засегнат лично от европейския закон „Магнитски“
Клептократи има навсякъде, особено в бившия Източен блок, казва идеологът на санкциите за нарушаване на човешките права Уилям Браудър

Финансистът и критик на Кремъл Уилям Браудър е бивш работодател на юриста Сергей Магнитски, починал в руски затвор след изтезания през 2009 г. Браудър е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г., когато фондът му „Хермитидж кепитъл“ е определен като „заплаха за националната сигурност“. Щом разбира, че офисът на фирмата му е претърсен и са иззети документи и печати, Браудър се свързва с Магнитски, който има репутация на безпогрешен специалист. Няколко месеца по-късно три от фирмите, притежавани от инвестиционния фонд, са уличени в укриване на данъци. Магнитски открива, че документите, конфискувани от офиса на „Хермитидж кепитъл“, са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство. Изтеглени са обратно вече платени данъци на стойност 230 милиона долара. Финансистът и адвокатът му веднага се обръщат към властите. Но вместо да разследва прехвърлянето на фирмите, прокуратурата повдига обвинения срещу двамата за данъчни измами. Браудър остава извън Русия, а Магнитски е арестуван на 24 ноември 2008 г.

След смъртта на юриста Браудър започва световна кампания на името на Магнитски срещу нарушаването на човешките права.

„Това е огромно развитие. Ако нарушителите на човешките права не могат да пътуват до Европа, това ще бъде пагубно за тях“, написа в Туитър Браудър, след като в понеделник стана ясно, че ЕС започва работа по европейски закон „Магнитски“ по модела на американския пакет санкции срещу лица, които нарушават човешките права. През март Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за закон “Магнитски” за целия ЕС. Според евродепутатите трябва да има режим на санкции, включващи замразяване на активи и забрана за издаване на визи за лица, замесени в сериозно нарушение на човешките права. В списъка трябва да бъдат включени отделни хора, държавни и недържавни формирования, които са допринесли физически, финансово или чрез системна корупция за подобни злоупотреби или престъпления по света.

През август т.г. Европейският съд по правата на човека осъди Русия за множество нарушения на човешките права във връзка с делото за смъртта на Магнитски. Съдът в Страсбург изтъква специално, че Магнитски е бил малтретиран от надзирателите и тези факти не са били адекватно разследвани. Както и че не е получавал достатъчно медицински грижи, а процесът и посмъртната присъда на юриста са „поначало неадекватни“, защото не е било уважено правото му на справедлив процес. Съдът призна Руската федерация за виновна, че е нарушила няколко точки от Европейската конвенция, и осъди страната да изплати на роднини на Магнитски 34 000 евро като обезщетение.

През 2012 г. САЩ приеха закона „Магнитски“, който санкционира руски длъжностни лица, замесени в нарушения на човешките права. След това Конгресът направи закона глобален. Той позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушени правата, защото са разкрили корупция по върховете на властта. Преди 2 години банкерът Цветан Василев поиска закрила от САЩ по силата на закона „Магнитски“. Резултатът от молбата му още не е известен. В началото на седмицата САЩ приложиха глобалния закон  срещу граждани и компании от Сърбия, Венецуела, Латвия, Камбоджа,Словакия, Саудитска Арабия.

„Сега“ потърси Браудър за коментар по решението на ЕС да започне работа по правната рамка „Магнитски“.

– Г-н Браудър, в понеделник, след като върховният представител на ЕС Жозеп Борел обяви старта на работата по европейски закон „Магнитски“, вие казахте пред „И Ю Обзървър“, че законът трябва да има подходящ инструментариум, за да се справи с нарушителите на човешките права, и че трябва да носи името на Сергей Магнитски. Как си представяте тези подходящи инструменти?

– Основният въпрос е как ще бъде прилаган законът, след като бъде приет. Има сериозен риск законът да съществува на хартия, но нито един нарушител на човешките права никога да не бъде санкциониран заради ужасната бюрокрация и неефективност на ЕС. Освен това трябва да се притесняваме за някои страни в ЕС, които ще използват правото си на вето по въпросите на външните работи, за да помогнат на страни като Русия и Китай.

– Кои държави подозирате, че ще използват ветото си?

– Към този момент не очаквам повече заплаха от вето. Унгария планираше такова, но го оттегли. Няма пречка пред приемането на закона.

– Защо той трябва да носи името на Магнитски? Не е ли достатъчно да защитава принципите, които стоят зад това име?

– В момента има шест държави, които са приели закон „Магнитски“ – САЩ, Канада, Великобритания, Естония, Латвия и Литва. Името Магнитски вече е синоним на забрани за визи и замразяване на активи. Владимир Путин превърна в своя мисия да се опита да накара хората да забравят името на Магнитски. Ако ЕС заличи името на Магнитски от закона, ще бъде силен знак и политическо решение да се успокои Путин. Освен това би било по-трудно да се хармонизира прилагането на закона, ако ЕС го опише по различен начин.

– 23 държави от ЕС гласуваха подкрепа. Знаете ли кои са останалите 5? И какви са мотивите им да се сдържат?

– Холандски дипломати ми казаха, че решението е единодушно. Няма доказателства, че на заседанието на Съвета на ЕС някоя държава се е противопоставяла на закона „Магнитски“.

– Европейският закон „Магнитски“ означава ли неограничени санкции срещу Русия?

– Не. Законът „Магнитски“ е санкционен режим, насочен срещу малък и ограничен брой нарушители на правата на човека в Русия или другаде по света.

– Как той ще се отрази на отношенията между Брюксел и Кремъл?

– Той няма да окаже материално въздействие. Путин ще направи няколко гневни изявления и нещата ще продължат по обичайния си начин. Така стана в последните шест случая след приемането на закона „Магнитски“ в съответните държави. Това ще се случи и сега.

– А ще въздейства ли върху отношенията между ЕС и Турция?

– Предполагам, че ЕС ще санкционира турски служители за злоупотреба с правата на човека. Тогава турското правителство ще протестира, но в крайна сметка нищо няма да се случи с двустранните отношения.

– Ще повлияе ли европейският закон „Магнитски“ лично на Путин?

– Да, парите на Путин се държат от негови близки олигарси в Русия и на Запад. В един момент тези лица ще бъдат добавени в списъка „Магнитски“ и това ще засегне пряко личните интереси на Путин.

– Знаете ли за руски нарушители на човешките права с интереси в България?

– Сигурен съм, че има много.

– Защо?

– България е страна, която е много удобна за руснаците в културно и езиково отношение.

– А известни ли са ви български нарушители?

– Не съм експерт, но бих предположил, че ги има.

– Заради миналото и настоящето на страната или защото ги има навсякъде по света?

– Има нарушители на права и клептократи в много страни и особено в страните от бившия Източен блок.

– И САЩ, и ЕС използват източници на енергия от страни, които не са демократични. Дали законът на ЕС „Магнитски“ ще лиши европейската дипломация от гъвкавост в енергийните сделки, или точно обратното?

– Това няма да има нищо общо. По силата на закона „Магнитски“ се отнемат визите и се замразяват активите на конкретни нарушители на човешките права.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране