22.12.2018 | 16:52
Радев: Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма
Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха

Процесът по избор на нов тип изтребител се води на тъмно. Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма.

Това каза президентът Румен Радев по Дарик радио. „Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък. Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често – по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът прегазва решения на парламента. Виждам също, че изборното законодателство не бе реформирано, машинното гласуване се отлага отново, съдбата на т. нар. втори протокол от СИК, който е обект на изборна манипулация, остава неясна, заяви Радев и посочи, че оттам са намалели и гаранциите да се проведат честни и демократични избори догодина.

Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници, посочи президентът.

„Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия, един наш политик, и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, допълни още Радев.

„Министър-председателят казва, че някакви летци може би някъде някога са му казвали, че F-16 е най-добър. Защо е тогава цялата тази експертна група?! Защо е този фарс?! Това е вече някаква досадна подробност“, каза Радев.

„По същата логика е и например някакъв строителен бос някъде да шушне на министър-председателя, че неговата фирма ще построи най-добре магистралата при най-изгодни условия. И ако са кандидатствали 10 фирми, както става, накрая остава по документи само една. Не знам кой шушне на министър-председателя за самолетите. Да каже той. Някакви летци някъде. Защо беше този целият цирк?!“, попита президентът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране