08.07.2020 | 18:04
Радев призова прокуратурата да провери морския сарай на Доган
Президентът иска да се преразгледа необходимостта НСО да охранява Пеевски и почетния председател на ДПС

Охранителите, които преди ден не допуснаха бившия правосъден министър, а сега съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов до плажа „Росенец“, край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са служители на Националната служба за охрана. Това потвърди президентът Румен Радев в изявление към медиите.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от изпълнителната власт, в лицето на Бойко Борисов, каза още президентът. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание, допълни той.

Държавният глава поясни, че след среща с началника на НСО ген. Красимир Станчев е станало ясно, че охранителите на плаж „Росенец“ наистина са служители на Службата за охрана, а към момента в ход е служебна проверка на действията им от вчерашния ден.

„Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината“, смята Радев.

„Настоях началникът на НСО да свика комисия и да се преразгледа необходимостта службата да охранява Делян Пеевски и Ахмед Доган. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателя на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО. Именно подопечените на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха. НСО осъществява охраната. Миналия декември по мое настояване началникът на НСО събра отново тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от такава охрана“, уточни държавният глава.

Според него е редно правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонения от законите да се предприемат мерки.

„За призивите да вляза в изпълнение на правомощията си относно НСО, ще поясня, че приетият през 2015 година Закон за Националната служба за охрана на практика отне правомощията на президента за реално ръководство и контрол върху службата. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон“, призова президентът

Изявлението на държавния глава идва след като вчера Христо Иванов дебаркира с лодка на плаж „Росенец“ край т. нар. сараи на Доган, а впоследствие бе изгонен от въоръжени охранители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране