09.04.2020 | 22:39
Радев разкри: Депутатите даряват заплатите си по команда на Борисов
Премиерът си гради образа на спасител върху страха, който сам раздухва, обяви президентът

Решението на депутатите да дарят своите заплати, както и тези на стотици висши чиновници от изпълнителната власт, за нуждите на борбата с епидемията, е взето по команда от премиера Бойко Борисов. Това обяви президентът Румен Радев пред bTV.

„Не приемам моралния призив на хора, които превърнаха моралния казус с дарителството, което е индивидуален акт, в политически фарс. Не е това начинът. Стана по команда, а това е доброволен жест. Опорочи се, за съжаление”, посочи държавният глава. И упрекна парламента, че се е превърнал в изпълнител на волята на правителството.

Той отрече твърденията на Борисов, че иска да отпаднат ограничителните мерки. „Премиерът е опитен, обигран политик, който не хвърля думи на вятъра. Но не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който той сам раздухва с трупове, с морги, с масови гробове. В същото време, ако нещо се обърка, ще има виновен – разбира се, Радев”, каза президентът.

същото време президентът говори с помирителен тон за отношенията си с премиера. Той отбеляза, че двамата нееднократно се действали съвместно по време на кризата. „Не мисля, че сме минавали границата. Трябва да има някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от коректив, особено ако е взела решение да въведе извънредно положение посред нощ”, отбеляза Радев. Той похвали кабинета, че е взел навременни мерки за социална дистанция и изолация, активирал е българската промишленост срещу кризата и е разгърнал активна информационна кампания. В същото време порица правителството, че не е осигурило масови, безплатни тестове и изостава с въвеждането на социално-икономически мерки в полза на гражданите. И сподели, че след като наложи вето на извънредния закон, са спрели да се чуват по телефона с премиера.

Във връзка с нападките на управляващите, че само критикува, без да даде конкретни мерки, Радев отговори: „Президентът е дължен да дава насоки, да посочва слабости, породени от действия и бездействия на изпълнителната власт. Но не очаквайте директно конкретни стъпки с цифри, разчети и проценти. Това е изцяло в прерогагивите на изпълнителната власт, в която се намира оперативната информация и оперативните пълномощия за управление.“

„Експертите са предложили такива мерки и изпълнителната власт ги е утвърдила, и те трябва да се изпълняват“, коментира Радев решението за удължаването на извънредното положение до 13 май, което той одобри. И обясни, че не е наложил вето на актуализацията на бюджета, защото с него са били приети неотложни мерки. „Но ние трябва да следим какво става с тези 10 милиарда“, напомни държавният глава за заема, който правителството смята да тегли.

За работата на шефа на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски президентът лаконично коментира, че оценката вече е дадена от гражданите с това, че спазват препоръките на органа. По повод управлението на кризата той отбеляза, че няма обяснение защо правителството не използва Закона за защита при бедствия и националния план срещу грипна пандемия.

Той отказа да коментира забележките на Борисов по повод кончината на баща му. Но каза: „Аз нямам нужда от личен говорител, който да обявява за смъртта на моя баща. Ако имах нужда, щях да помоля премиера да бъде такъв. Той се провъзгласи по самоинициатива. Благодаря му.”

А поканата на бившия здравен министър Петър Москов да се зарази с коронавируса Радев определи като проява на средновековно мислене.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране