24.07.2019 | 18:54
Радев с 6 въпроса за сделката за F-16
Президентът твърди, че има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които тепърва ще се плаща отгоре на 2,2-та млрд. лв

Румен Радев наложи тези дни вето върху Закона за ратификация на договорите със САЩ за нови изтребители F-16, а днес направи изявление, в което да обясни мотивите си за това. Президентът изтъкнал, че решението международните договори да не бъдат направени публично достояние е причина подписването им да бъде забавено, а депутатите да разяснят на обществото какво се казва в тях, да се проведе дебат в НС.

Той изтъкна, че всички подробности трябва да са ясни за гражданите, тъй като предстои страната ни да плати 2,2 милиарда лева без ДДС авансово и да очаква доставка на самолетите най-рано след 4-5 години. При това досега това, което ще получи страната ни, е орязан пакет въоръжение, оборудване и обучение на персонал, което ще ограничи способностите на машините.

Според президента, има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които ние тепърва ще плащаме отгоре на 2,2-та милиарда лева без ДДС. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.

Така страната ни поема задължения за скрити и неясни разходи, които ще се плащат десетилетия наред от нашите правителства. Държавният глава зададе няколко въпроса, на които е абсолютно необходимо да бъде отговорено, преди да ратифицираме договорите:

Кога ще придобием пълния необходим пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалността на самолетите F-16?

Кога ще добием нужното за поддръжката на самолетите, което в противен случай би донесло допълнителни разходи и забавяне в ползването им?

Кога ще имаме нужната инфраструктура, за да ги ползваме?

Кога ще купим следващите 8 самолета?

Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност?

Кога и колко ще платим за всичко това?

Междувременно по-рано днес се разбра, че Комисията по отбрана на НС е отхвърлила ветото на президента с 13 на 7 гласа. ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото, БСП и Воля го подкрепиха. 

3 коментара

  1. Анонимен каза:

    Много са не верните данни по медийте в България за тези Бойни самолети. Но освен необосновани а празни изявления друго няма. 10 самолета Грипен за 87 М долара на брой или 1.5 милярд лева. Дори и да нямат никакво оръжие една ГБУ Пайвуей Бомба с лазерно насочване е 22 Милиона Долара, ако се вземат по 2 на 8 самолета са 352 милиона долара,ракети въздух въздух могат да се вземат както от САЩ за брой 600 000 Сайдуайндер или ИРИС Т/А дартер за 300 000-400 000.АИМ 120 от САЩ са по 1.8 М.Или Круз ракети КПД за 950 000 от Германия/МИКА ракети от Франция 2.5 М,Маверик ракати въздух земя 110000$,РБС въздух земя ракети или противо корабни. Дори и от най скъпите ракети да се вземат България има гъвкавост от доставчици на оръжие и на по ниски цени.Не като Ф 16 самолетима един доставчик и каквато си поиска цена такава да му дадеш за резервни части и въоръжение.За цената която ще се плати за Ф 16 могат да се закупят 10 Грипен с пълно въоръжение и ще останат пари от този 1.26 милярд за още оръжие.

  2. Анонимен каза:

    В договорите има точки които Горанов и Каракачанов не разбират и ги политизират че комуниста Президент им е противник. 12 ракети за въздушен бой с обсег до 36 км може да изглежда много хунбаво за тях, но не и за Българския Пилот които може да бъде свален с ракетите за среден обсег или далечен обсег,а при липса на бомби с лазерно насочване, можеш да си купеш от най обиконовениоте бомби и да ги пускаш от транспортен самолет,няма нужда от Ф 16. Никой не закупува бойни самолети за да ги ползва за тренировъчни а 2 са такива, Вместо един тренировъцен летателен час да е 2-3000 $ ще бъде 20 000$.Това е само за въоръжението им , значи има още много миларди да се дадът за въоръжението на Ф 16 и до окомплектуването им. Другата част е че има само един резервен двигател.Ако двигателя на Ф 16 е в Америка,има само две места в които им правят ремонт, ако те им имат частите този двигател ще бъде ремонтиран за 2 месеца, като на него ще работят 20 човека, ако частите не са налични ремоната на един двигател за ф 16 отнема 10 месеца за ремонт на един двигател. А ремонтите на БГ Ф 16 ще бъдат от Американски Персонал.Отделно са закупуването на състеми за прицелване и за електонна война за всеки самолет и други системи.Финансовата страна на договора и срока на доставките е много неизгодна за България, и доставката още по дълга. България има задължения за изплащане но няма права.

  3. Анонимен каза:

    Само България постявя на първо място към кой блок принадлежи без да вземе под внимание икономическите си и националните си интереси за 30 години напред.Самолет не стуващ повече от 60$ М ще закупи за 151$ М и без пълния комплект въоръжение, и може би ще го получи в 2023. Ако веждувременно България не се подчинявя на Големия Брат също като Турция няма да получи 100 самолета Ф 35 за които са платили, или 80 самолета Ф 14 които са заплатени от Иран преди много години и не са ги получили а и парите им не са върнати.Дори и на Словакия сделката е за 14 Ф 16 за 124$ м за един брой. Със тази покупка на Българяи, тези хора които познават самолетите Ф 16 и сделките с тях, поради цена по висока и от тази на ф 35 и доближаваща се до цената на ф 22 говорят за корупция или за изключителна глупавост. тази сделка само взема и ще взема от БВП на България, но не инвестира и няма да създаде работни места в България.
    Този самолет заедно с завода и машините ще отиде в Индия ако Индия го закупи в края на годината.САЩ не продаватнай новите си технологии на страни извън НАТО. А новите техноилогии само на най-близките си съюзници като Обединеното Кралство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране