19.09.2018 | 21:42
Радев се срещна с комитета, за който има слухове, че ще е бъдещата му партия
А сдружението призова преди това президентът да застане, начело на „похода към единението на българите”

Президентът Румен Радев се е срещнал с Инициативния комитет за единение, чийто председател е историкът Георги Марков, а членове са 32-ма учени и хора на изкуството, съобщиха от пресслужбата на президентството.

От няколко дни в политическите среди върви слух, че именно тази е партията, която ще оглави президентът.

Учени, общественици и индустриалци учредиха сдружението „Инициатива Единение“. Една от основните цели на сдружението е подобряването на качеството на живот на българите.  В сдружението участват акад. Георги Марков, председателят на фондация „ТАНГРА ТанНакРа“ Петко Колев, поетесата Маргарита Петкова, председателят на Националния съвет на религиозните общности Рупен Крикорян, журналистът Светослав Терзиев, съпредседателят на Дружба „Родина“ Мустафа Авдиков. Вчера сдружението и неговите цели бяха представени официално. А самият Георги Марков упорито отрича слуховете, че би направил партия.

За срещата между Радев и Инициативния комитет не беше съобщено предварително, а след нея.
От президентството дойде прессъобщението, че са се срещнали и Румен Радев е подкрепил техните идеи.

„Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено и затова ви благодаря за куража да застанете зад тази градивна идея. Тя със сигурност ще срещне съпротивата на онези, които са превърнали различията в нацията и общественото противопоставяне в свой политически бизнес“, е казал на срещата Радев, цитиран от прессекретариата си. На срещата държавният глава е подчертал, че тази инициатива не може да разчита на непосредствен успех, но е важно темата за помирението с историята и националното единение да бъде заявена публично.

Радев е казал още, че българското обществото следва да интерпретира историята на основата „палачи-жертви“, а не през деформиращата идеологическа призма, защото в нашата история често палачите и жертвите са разменяли местата си”. „В нашата история, за съжаление, твърде много хора са убивали и загивали с мисълта, че го правят в името на България и това е подходът, който следва да бъде отречен“. Светотатство е костите на жертвите да бъдат употребявани в злободневната политика. Аз ще подкрепя вашата инициатива и ще заема публично позиция в този смисъл“, е обещал държавният глава.

А сдружението призова преди това президентът да застане, начело на „похода към единението на българите”.

Самият Радев преди две седмици имаше реч за откриване на политическия сезон, в която обяви, че е готов да изкара нацията от безвремието, в което е и „да се открият нови пътища”.
„Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите на обществото, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища. Като президент на страната, аз ще вложа силите си в отстояването на българската демокрация и ще работя за извеждането на страната в нова перспектива за развитие”, каза тогава Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране