20.10.2020 | 17:53
Радев стана жертва на активно мероприятие на ГЕРБ
Управляващите набедиха президента за заразен с коронавирус, провалиха визитата му в Естония
Визитата на президента Румен Радев в Естония бе прекратена във вторник, след като стана известно, че е бил контактен със заразения с Covid-19 командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров. Около случая обаче има много неизвестни, които пораждат и съмнения около поведението на държавния глава.
Той пътува за Талин рано сутринта в понеделник, а здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че Радев още в неделя е бил уведомен, че ген. Петров, с когото се е виждал в петък, е дал положителен тест за  Covid-19. В естонската столица той си е направил тест, който е отрицателен.  В понеделник президентът участва в програмата около инициативата „Три морета“.  Радев кацна в София във вторник следобед, като обясни, че се смята за жертва на активно мероприятие.
„Моите доброжелатели в България, дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да представят пред естонската страна своята версия за контакт с Covid-19. За мен това е пример за активно мероприятия“, каза Радев, който бе без маска.
„От началото на кризата аз съм в непрекъснат контакт с хиляди хора, но стриктно спазвам всички мерки и досега не съм имал проблем. Нямам такъв и сега. В рамките на по-малко от седмица има два тест. Във вторник за пътуването за Гърция и в понеделник. Намирам се в чудесна физическа форма без никакви симптоми“.  Той не отговори на въпроси и така не даде обяснение дали е знаел, че е бил контактен, преди да замине за Талин.
Спестяване на информация
Първоначално от президентството съобщиха, че визитата е била прекратена заради „усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма“. В съобщението никъде не се посочваше, че Радев е бил контактен със заразен.  След това естонският президент Керсти Калюлайд съобщи във Фейсбук, че Радев е бил контактен със заразен с коронавирус преди да пристигне в Талин за срещата на върха по инициативата „Три морета“.
Според съобщението на Калюлайд, след като се е разбрало за контакта му, Радев не е участвал и във вечерята на представителите на инициативата. Часове по-късно от президентството уточниха, че Румен Радев не е имал контакт „с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус“.
По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането ѝ, на Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен.
„Президентът е с равни права“ 
Здравният министър обаче даде допълнителни обяснения по темата, които разкриха нови нюанси около казуса. Ангелов каза, че президентът е с равни права като всички български граждани и ще бъдат приложени нормативните разпоредби.
„На 18-ти, в петък, е бил в контакт с Петров, който в неделя е бил с позитивиран тест за коронавирус. Президентът е бил уведомен в неделя от началника на отбраната за това, че е бил контактен с Петров. Оттук нататък – той ще кацне в България и като контактно лице ще бъде поставен под карантина и ще му се предложи да си направи PCR тест. Същото важи и за екипажа му. Министър Каракачанов е самоизолирал се от деня, в който е разбрал, че е контактен със заразен, а имено – неделя“, каза министърът на здравеопазването.

1 коментар

  1. ???? каза:

    И къде тук е жертвата и ролята на ГЕРБ? Кой в какво го е набедил??

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране