12.05.2019 | 13:40
Радев: За „Апартаментгейт“ трябват разкрития, присъди, конфискация и връщане на пари
Има важни теми, по които съгласието е наложително, подчерта държавният глава

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и това е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. Това каза пред журналисти в Асеновград президентът Румен Радев.

Благодаря на премиера за разкриването на Висшето военновъздушно училище, но това не може да бъде цената на моето мълчание, заяви президентът.

Той обаче допълни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, и като пример посочи привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето.

Специално за завода на „Фолксваген“ аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация, подчерта държавният глава. „Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация“, добави той.

За „Апартаментгейт“ трябват разкрития, присъди, конфискация и връщане на пари, заяви държавният глава. 

Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому – да се вихри безнаказаност и беззаконие“, допълни той.

„Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация и не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край, но този край няма да стане с мълчание, със спиране на говорене по тези теми, а с разнищване и прочистване. Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица. Иначе, ако и сега бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да мотивират своето бездействие.

И според мен проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци. Не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорпуционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици. Дори и да го правеше той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролният стил на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки. За това трябват две важни неща – въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци. Това е, което аз виждам като една необходимост, която да се извърши и разбира се затвор за прегрешилите“, каза държавният глава и посочи, че възстановяването на държавността минава през възмездието.

Румен Радев бе в Асеновград по повод на празника на града. Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране