25.05.2019 | 1:21
Ректорът на СУ разкритикува политиците, оглавили шествието за 24 май
Начело на шествието бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите на външните работи Екатерина Захариева и на културата Боил Банов, както и депутати от БСП и ГЕРБ

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков разкритикува политиците, които оглавиха шествието за 24 май в София. Празничното шествие започна от Ларгото и продължи до паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.

„Коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция“, каза проф. Герджиков по време на академичното тържество на университета, цитиран от БНР.

Начело на шествието бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите на външните работи Екатерина Захариева и на културата Боил Банов, както и депутати от БСП и ГЕРБ.

„През тази година имах много време да мисля защо се получава така и стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците преди това никога не са участвали в шествието и затова не знаят какъв е неговият ред – винаги най-отпред върви българското духовенство, след него са представителите на научните, образователните и културните институции, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник. Може да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовност. Затова днешният празник е толкова ценен, всички усещаме дълбоко в себе си, че културата и духовността са най-човешкото – това, което не може да ни се даде наготово или да ни се отнеме насила“, продължи проф. Герджиков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране