20.01.2021 | 19:51
Румен Гечев: Борисов подари 50 млн. лева от българските пари на ПИБ
БСП поиска да бъде сезирана прокуратурата, управляващите отказаха

„За по-малко от 3 минути, без никаква дискусия и въпроси, е взето решението за разходване на 140 млн. лева народна пара, които българското общество е подарило на богатите инвеститори от “Първа инвестиционна банка“, възмути се от трибуната на Народното събрание народният представител от Парламентарната група на „БСП за България“ проф. Румен Гечев относно придобиването от Българска банка за развитие на акции на „Първа инвестиционна банка“.

Гечев подчерта, че Министерският съвет не е обсъждал внесения съвместен доклад на министрите на финансите и икономиката: “Премиерът Борисов прекъсва експозето още в първата минута и докладчикът – финансовият министър е поканен от премиера да прочете само предложението на решението”.

Професорът депутат разкри още: “Борисов заявява преди закриването на заседанието: “И много важно е да се подчертае, че след това ще бъдат изкупени от банката на цени с лихви и няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата”. Това е невярна и подвеждаща информация от страна на премиера Борисов”, контрира социалистът и разясни: “Продавачът на акциите няма никакъв ангажимент да изкупува обратно придобитите акции. А и законите на ЕС категорично забраняват обратно изкупуване на акции при условие на регулиран пазар. Подобни заявления на политически лица навсякъде се считат за манипулация на капиталовия пазар. И в повечето страни на Европейския съюз след такива изказвания лицето се подвежда под наказателна отговорност”.

Гечев повдигна въпроса, че държавата няма представител в управлението на „Първа инвестиционна банка“, както и че не са посочени реални рискове за инвестицията на държавни средства в особено големи размери в частна банка: “Българският народ дава 140 милиона, пляскат с ръце, разлива се шампанското от собствениците, а държавата няма нито един свой представител. Управляващите подариха 140 млн. лева на двамата основни акционери на банката плюс още 60 милиона от приятелски частен инвеститор и стават 200 милиона подарък”.

“Няма никакви гаранции, че тези 140 милиона ще носят някакви доходи на държавата в следващите години. Това ще се окаже безвъзмездна финансова помощ от българските данъкоплатци към двама доста богати инвеститори”, предупреди депутатът социалист.

Проф. Гечев посочи, че държавата е закупила акциите на цена, значително надвишаваща пазарната. „Какви са фактите – купувачът, Българска банка за развитие, заплаща акциите по цена, определена от продавача – „Първа инвестиционна банка“. Изрично искам да подчертая, че КФН не задължава купувача да плаща тази цена, тъй като това е балансовата стойност. Обаче в проспекта на банката е записана цена 5 лева и държавата плаща 5 лева, макар че пазарната цена е коренно различна“, коментира социалистът.

Той цитира решението на Министерски съвет, където е записано, че участието на ББР в увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ трябва да се извършва при пазарни условия. „Очевидно въобще не може да става дума за пазарни условия. От информацията на Българската фондова борса става ясно, че през месеците май и юни 2020 г. акциите на ПИБ са продавани на капиталовия пазар на цена около 2,60 лв. Нещо повече, от предоставените ни данни е видно, че в дните и месеците след сделката между ББР и ПИБ, цената на акциите на ПИБ на борсата последователно намаляват. Беше казано, че тази сделка укрепва доверието в банковата система и увеличава атрактивността на нашата банкова система за инвеститори. Само че по данни на Българската фондова борса, в последната сделка цената на акция на ПИБ е 1,80 лв. А изменението на цената за последните 52 седмици е -42,31%.“, посочи данните Румен Гечев.

„Вие сте платили 5 лв. на акция, а пазарът казва, че цената е 1,80 лв. Това са данните. Приказките са много, но истината е, че правителството удари печата и подари 50 млн. от парите на българския народ. Изтича ви времето и наближава, след 2 месеца, затварянето на багажника на джипката и спирането на теча на парите на българските данъкоплатци“, обърна се към управляващите в заключението си проф. Гечев.

2 коментара

  1. Иванов каза:

    Интересно ми е на този комунист Румен Гечев – другаря Жан Виденов колко му подари, когато му беше вицепремиер и финансов министър, и доведе България до фалит?!?

  2. Мартин каза:

    Интересно ми е на този комунист Румен Гечев – другаря Жан Виденов колко му подари, когато му беше вицепремиер и финансов министър, и доведе България до фалит?!?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране