06.11.2019 | 12:58
Румен Петков: Руснаците се излагат с „малиновщини“
Награждаването на Николай е гротеска, голямa грешка на руския държавен глава, коментира лидерът на АБВ

„Разбира се, и те (руснаците – б.р.) могат да се излагат с „малиновщини“, но какво да направим. Такъв е съвременният ни живот.“

Това каза пред „Фокус“ лидерът на АБВ Румен Петков. Така той коментира факта, че Николай Малинов, председател на движение „Русофили“, бе награден с орден от руския президент Владимир Путин, докато у нас е обвинен в шпионаж в полза на Русия.

„Награждаването на Николай е според мен гротеска, това е много голяма грешка на руския държавен глава. Аз не зная кой го е посъветвал, но то са техни неща. Вие сами разбирате, че един човек, обвинен в шпионаж и допуснат… аз съм първият, който се изгаври на фейсбук страницата си с премиера Борисов, че той е поел патронажа на дружките шпиони, защото е известно, че в България всичко става с негово съгласие. Дали държавата му е поела разходите, е друг въпрос. Но да го прати в бърлогата на врага, да докладва лично и да получи задача, това вече е гротеска и толкова сме жалки в очите на руснаците, че няма накъде. Но аз мисля, че в очите и на американците – също, защото се видях, така ми се е стекъл животът, че имам приятели от САЩ, които работят и в Русия, и по цял свят. Те се смеят с нас. Те се гаврят с нас. Деликатно го правят, знаят, че аз съм човек, който обича родината си и бих реагирал остро“, каза още Петков.

Според него Бойко Борисов прави „тъпи нелепости“.

„Борисов ги прави, като си мисли, че по този начин, видите ли, показва на десницата, че той е безкомпромисен с Русия. Простотии, които ни правят за срам, за смях в цял свят, не в Русия. Пак казвам, имах разговори с представители на руските институции и случайно се видях с мои приятели от САЩ. Те се смеят, те се забавляват с нас, но какво да кажем. Това сме ние“, каза Петков.

Според него обаче Малинов е изговорил „една купчина лъжи“.

„Преди пет години русофилите в България били 8% според него, а сега 80%. Ние с вас знаем, че това е лъжа от мащаб. И да го изговори това в присъствието на руския президент и никой да не реагира е жалко. Жалко за Русия. Но пък за сметка на това ние се опозорихме, като пратихме, както казах, в устата на вълка човек, обвинен в шпионаж. Ние го командировахме буквално в Русия, за да го потупат по рамото. Защо Русия се излага, това си е нейна работа, но защо ние се опозоряваме, е наша работа“, каза Петков.

Според него „разследванията срещу Малинов трябва да имат икономически аспект, а не политически аспект“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране