05.01.2020 | 14:07
Румен Петков: „Турски поток“ няма да бъде построен в срок – другото е „Севда тв“ и разхвърляни тръби
Разхвърлят се едни тръби по трасето. Много се надявам да не опаричим братята роми с всички тези действия, но реално заваръчни дейности, дейности по проверка от лицензирана лаборатория не е ясно да има

„На този участък, колчетата стоят от месец ноември на миналата година. Около тези колчета нищо не се прави. Трябва да е ясно, максимумът от трасето на „Турски поток“, който е направен е 40-45 км, от общо 400, които трябва да се изградят на българска територия. Другото е „Севда тв“ или там, както се казва женицата, която разнася телефона да ни снима, докато летим или докато караме кола“. Това коментира председателят на АБВ Румен Петков.

В контекста на технологията на въвеждането в експлоатация, Петков обясни, че първо се извършват заварки. Втората стъпка е изпитание от лицензирана лаборатория за проверка на заварките. Практиката от световен мащаб показва, че никъде при извършването на проверката на заварките няма 100% гаранция, т.е. винаги се налагат допълнителни стъпки и действия. Досега такива проверки обществото няма информация да са правени. Третата стъпка е изолация на тръбите и четвъртата е полагането им в изкопите. Такива стъпки не се правят.

„Разхвърлят се едни тръби по трасето. Много се надявам да не опаричим братята роми с всички тези действия, но реално заваръчни дейности, дейности по проверка от лицензирана лаборатория не е ясно да има. На второ място, в България в момента работи само една машина за автоматично заваряване. Тя е американско производство. Капацитетът на тази една машина е не повече от 1,5 – 1,8 км. на ден. Премиерът преди 30 дни каза, че правим 5 км на ден. Това означава 150 км да са построени за тези 30 дни. Ако посочи къде са, аз ще ги обиколя с колело“.

Според Петков, липсва информация за двете компресорни станции, заложени в проекта „Турски поток“ на наша територия.

„За тях никой не говори. Легендировката е, че ще ги строи германският консорциум „Серостал“. Обявяваме награда дъвка, който намери 11-ия процент германска собственост в този консорциум. Някой да покаже двете тухли, които са положени от консорциума „Серостал“ за изграждането на тези компресорни станции – 400 млн. лв.“, каза още лидерът на БСП.

„Турски поток“ няма да бъде изграден в срок и за това носят отговорност тези, които са провели процедурите. Тези, които излъгаха Сърбия и Унгария. Това е това правителство, това е Борисов, заключи Румен Петков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране