19.05.2019 | 14:23
Румен Радев: Ангажираните с избора на главен прокурор да не забравят отговорността си
Държавният глава отвърна на премиера: Аз не каня магистрати вкъщи

„Институциите, които са ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност“.

Това каза президентът Румен Радев в Благоевград, цитиран от „Фокус“. През последната седмица държавният глава провежда срещи с представители на съдебната власт заради предстоящата процедура за избор на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на годината. Първата среща бе със самия Цацаров, след това – с другите двама първи в съдебната власт – председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Чолаков. Среща имаше и с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Последваха критики от ГЕРБ и лично от премиера Бойко Борисов, че тези срещи са опит за намеса в съдебната власт процедурата по избор на нов обвинител №1.

„Мисля, че това е една изкуствена драма. Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи, нито викам главния прокурор всяка сряда”, заяви президентът днес.

Той посочи, че не обсъждат личности и не настоява за имена, а за спазване на закона.

„Затова мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури за избора на нов главен прокурор, защото обществото не очаква справедливост, а очаква реална борба с корупцията”, допълни Румен Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране