13.11.2020 | 17:32
Русия обвинява Радев, че прави завой към САЩ
В Москва определят „Три морета“ като откровено антируски проект

Русия подозира президента на България Румен Радев, че прави завой към САЩ в опита си да спечели втори мандат като държавен глава. Това се твърди в анализ на сайта на Федералната новинарска агенция (ФАН), пише вестник Галерия в днешния си брой.

ФАН е втората държавна информационна агенция на Русия след ТАСС и пряко се финансира от държавния бюджет.

Повод за този извод е посещението на нашия президент в Талин и прекъсването му, след като домакините разбраха за негови контакти със заразен от коронавирус.

„Всъщност защо Радев изобщо отиде в столицата на Естония на годишната среща на страните от инициативата „Три морета“, при положение че от 11 поканени държавни глави присъстваха само трима, включително домакинът и Радев? Останалите се включиха онлайн, както и се очакваше заради епидемията.

В Москва са склонни да смятат, че Радев неслучайно е пренебрегнал протокола за безопасност както и настояванията на българското правителство за отлагане на председателството на „Три морета“. Причината е, че следващата среща трябва да се състои в София през октомври 2021 година -един месец преди президентските избори в България. Радев се надява, че на тази среща ще присъстват не само президентите, но и висши американски представители. Много удобен повод да си вдигне рейтинга точно преди вота.“

В Москва определят „Три морета“ като откровено антируски проект и това още повече води до недоумение за присъствието на българския президент и неговата активност.

„Основната цел на инициативата е да накарат държавите в нея да купуват американски втечнен газ и да построят необходимата за това инфраструктура. Нищо че този газ струва по-скъпо от руския – пише още в анализа. – „Три морета“ е пореден опит на Америка да вкара Русия във финансова и икономическа война. Защото Москва е принудена да строи газопроводи, докато САЩ принуждават своите съюзници да изграждат терминали за втечнен газ за своя сметка. Това вече направиха Литва, Полша и Гърция. Дали България няма да е следващата държава? Отделно съюзниците от НАТО трябва да строят и пътища от въпросните терминали до американските военни бази във всяка една държава.“

Подозренията срещу Румен Радев в Москва се базират и на неговата подкрепа за протестите в България. Когато те стартираха, руските медии гледаха на тях като на антиевропейски и адмирираха поведението на президента които се опита да ги оглави. След това обаче се оказа, че и опозицията, както и управляващите, са твърдо проевропейски и проамерикански ориентирани. „Радев открито подкрепя протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов , въпреки че и двамата, изглежда, подкрепят повече Вашингтон, или така нареченото евроатлантическо бъдеще на България. Западните медии не обърнаха много голямо внимание на протестите в София, защото все пак става въпрос за страна, членка на ЕС, а не за Беларус например. Въпреки това Радев подкрепя усилено противниците на Борисов и се стреми да спечели благоволението на Запада“, завършва анализът на ФАН.

1 коментар

  1. ГИГАНТА каза:

    Няма как да заблудите хората

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране