23.05.2020 | 19:16
Руска провокация за 24 май! Изложба в София чества Кирил и Методий като руски просветители
Представянето на братята като руски просветители възмути български историци и общественици

Изложба в Руския културно-информационен център в София представя славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия, съобщи агенция „Фокус“.

Представянето на братята като руски просветители възмути български историци и общественици.

Преди три години руският президент Владимир Путин скандализира българската общественост, като навръх 24 май заяви пред македонския президент, че „24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя“.

„Изложбата в Руския културно-информационен център е поредната политическа провокация“, коментира пред „Фокус“ историкът и ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Милко Палангурски.

По думите му българската държава и политиците трябва да кажат истината на „наглата руска политическа провокация, която постоянно набира скорост към българската история, към българската култура. „Това не е случайно. Това е целенасочена политика, която от няколко години се развива, макар и с такива малки ерозиращи на пръв поглед елементи“, коментира Палангурски.

„Кирилицата – българската азбука, е една от официалните на ЕС благодарение на нас. Това Руският културно-информационен център не може да ни го отнеме. За да има приятелство между България и Русия подобно поведение трябва да бъде изоставено от руска страна“, коментира пред „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов.

По думите му в руската наука има две понятия от 19 век – Първо и Второ южнославянско влияние, като и двете са български.

„В момента, когато се правят подобни внушения, хайде антибългарски е силно казано, но във всеки случай те са силни, няма как да го търпим“, завърши историкът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране