18.02.2021 | 23:50
Съдът „изпра” ген. Луков
Нямало доказателства, че е бил нацист и антисемит

С отказа си да дерегистрира БНС „Еделвайс“ Софийският градски съд „изчисти“ ген. Христо Луков. Съдия Венета Цветкова посочва, че прокуратурата не е доказала твърденията си, и отхвърля иска й за забрана на движението, организиращо Луковмарш. Според съда няма доказателства, че Луков е бил нацист и антисемит, нито че за Луковмарш се събират екстремисти от чужбина. Държавата трябва да плати 700 лв. на БНС „Еделвайс“ за разноски по делото.

Съдията приема за недоказани прокурорските твърдения, че дейността на сдружението е насочена към насаждане на расова и етническа вражда. В биографията на Луков не се разкриват факти, определящи го като безспорен последовател на забранени идеологии, смята съдът. Позовавайки се на вещо лице, Цветкова приема, че няма доказателства, че оглавяваната от генерала СБНЛ е участвала в антисемитски прояви.

Миналата година Иван Гешев поиска заличаването на БНС „Еделвайс“ с аргумента, че целите му се различават от декларираните в устава му. В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на Конституцията, твърдеше прокуратурата и обяви, че в противоречие на закона то е създало и своя военизирана структура.

Държавното обвинение обаче така и не е доказало връзка между идеологията на сдружението с идеологиите на СБНЛ и ген. Луков, основани върху целта за насаждане на расова, етническа или верска омраза, категоричен е съдът. Единственото, което прокуратурата е успяла да покаже, е, че членове и симпатизанти на „Еделвайс“ на доброволен принцип са използвали униформи и камуфлаж, които обаче са широко разпространени на свободна продажба. Прокуратурата не е доказала и че сдружението се събира в изоставени военни гарнизони, за да провежда паравоенни обучения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране