07.10.2019 | 1:39
Съдът няма да регистрира партията на Слави?
Народното събрание е като корпус за бързо реагиране. Закони не се правят така, смята Огнян Герджиков
Огнян Герджиков

Партията на шоумена Слави Трифонов, учредена набързо и при закрити врата в събота, може да има проблеми при регистрацията. Това прогнозира юристът проф. Огнян Герджиков пред БНР. Причината е името на партията – “Няма такава държава”, и законът, който не позволява партия да уронва престижа и доброто име на държавата.

Според Герджиков името е “силно смущаващо” и няма как да бъде защитено. Той обаче допусна, че това може и да е търсен ефект за привличането на повече симпатизанти. “Мисля, че едва ли тази партия ще получи регистрация. Може би това е опит за провокация, защото няма лоша реклама. Може би така се търси вдигането на шум и привличането на повече симпатизанти”, коментира Герджиков.

“Няма такава държава” беше учредена в събота, а събитието беше закрито за медии и външни лица. В него участваха 559 делегати, които очаквано избраха Слави Трифонов за лидер на формацията. В ръководството влизат и бившите сценаристи на шоуто му, които до преди няколко месеца вървеше по бТВ.

Чак привечер в събота беше пуснат видеоклип от учредяването на “Няма такава държава”, която се заяви като антисистемна партия, бореща се за участие на гражданите в управлението, мажоритарен избор на депутатите и намаляването им от 240 на 120, задължително гласуване и пряк избор на главния прокурор.

НПК е ламарина с много дупки

Герджиков коментира и промените на парче в Наказателно-процесуалния кодекс. В момента той отново е подложен на изменение от Народното събрание. Поводите са промяна на разпоредбите на съкратеното съдебно следствие, както и възможност за възобновяване на делата за предсрочно освобождаване, която беше провокирана от случая “Полфрийман”.

“В основната си част Наказателно-процесуалният кодекс е една ламарина с много дупки, с непрекъснати промени, с непрекъснати поправки на поправките, с непрекъснат натиск да се правят нови и нови промени съобразно конкретна ситуация в конкретен казус”, заяви Герджиков. “Ако на всеки конкретен случай реагираме по някакъв начин, то това не е законодателство. Това е нещо, което е различно от устойчивостта, която се изисква за всяка нормална правова държава”, добави той.

Депутатите като корпус за бързо реагиране

Герджиков добави, че подобно кърпене и промяна на закона на пожар се случва и в други сфери.

“Това е нещо, което е в състояние да ме вбеси. Не знам защо у нас се смята, че Народното събрание трябва да действа като корпус за бързо реагиране. Закони не се правят така. Народната воля не трябва да се слуша безпрекословно по всички въпроси”, смята Герджиков. Той добави, че често се действа и аматьорски.

“В много направления се действа аматьорски и това взема връх, дори в законодателството. Сега всичко е спонтанно. Трябва да има стабилност, предвидимост. Затова и инвеститорите бягат от България, защото тук по средата на играта правилата се сменят”, добави той.

Според него е нужно и изработването на съвсем нов Наказателен кодекс. “Стана ясно, че НК е от 1968 година. В общата му част почти няма какво да се пипа. Но там, където са отделните видове престъпления, там е изключителен хаос, пълен с вътрешни противоречия и с кръпки. Но това е дългосрочна задача, която трябва да бъде изпълнена от сериозна група от професионалисти, да се направят публични обсъждания. Големите закони на демократичните държави се правят много години, а не за броени дни и месеци”, каза Герджиков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране