05.02.2020 | 15:56
Съдия Андон Миталов от спецсъда е българинът, когото САЩ блокира заради корупция
Новината бе съобщена от посолството на САЩ, което цитира държавния секретар Майк Помпео
Майк Помпео

Съдия Антон Милатов е българинът, когото САЩ блокира заради корупция Новината бе съобщена от посолството на САЩ, което цитира държавния секретар Майк Помпео.

Ето и цялото съобщение:

Публично оповестяване на българския съдия Андон Миталов за участие в сериозна корупция.

Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Loading...

1 коментар

  1. plame каза:

    Samo edin li to v Balgariq nad 90 procenta sa a vish golemiq brat da ne znae moje za sega taka da mu iznasq da ne e doshlo vremeto nali.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране