09.03.2020 | 18:46
Съдия внесе сигнал срещу Ахчиева, нарушила личното му постранство
Детето ми беше шокирано, а камерата на оператора, който придружаваше журналистката, снимаше и него, разказва Алексей Трифонов

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов е подал сигнал във Висшия съдебен съвет(ВСС) , че журналистката Валя Ахчиева грубо е навлязла в личното му пространство, като го причакала пред дома му и снимала малолетното му дете. Сигналът ще бъде разгледан на утрешното заседание на Съдийската колегия, съобщава „Актуално“.

На 4 март 2020 г. към 7.40 ч. сутринта Трифонов излязъл от входа на блока, в който живее, заедно с 8-годишното си дете, което трябвало да заведе на училище. Той бил пресрещнат от журналистката Валя Ахчиева, която го чакала с оператор.

„Тя буквално се хвърли към мен, задавайки ми въпроси по текущо дело, с което съм свързан. Детето ми беше шокирано, а камерата на оператора, който придружаваше журналистката, снимаше и него“, разказва Трифонов в сигнала.

Той споделя, че реакцията му е била не да слуша въпросите, а да предпази детето си, предвид крехката му възраст и стреса от случващото се. „Аз бях не по-малко изненадан от факта, че журналистката, на която не съм отказвал информация, която на този етап може да бъде предоставена, разполага с домашния ми адрес. Нещо повече – аз съм чакан от нея в много ранен час пред входа на дома си“, посочва още Трифонов като се пита откъде Валя Ахчиева е научила домашния му адрес и кое ѝ позволява да го търси на него.

„Намирам, че като публична личност аз дължа отговори на обществото по различни въпроси и винаги съм се старал да ги давам своевременно. Притеснението на семейството и малолетното ми дете обаче намирам за грубо навлизане в личното ми пространство, на което дори като председател на съд имам право“, Алексей Трифонов в сигнала. Делото, за което споменава в сигнала Трифонов, е във връзка с избора му на председател на СГС.

Неговият опонент за поста Евгени Георгиев атакува решението на Съдийската колегия пред Върховния административен съд (ВАС).

Междувременно в сайта euelectionsbulgaria.com излезе публикация на Валя Ахчиева, според която Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 г., е вписан като български гражданин без законови основания. Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде човек, притежаващ само българско гражданство.

На база на тези данни Евгени Георгиев и неговият адвокат Александър Кашъмов отправиха редица искания до ВАС да бъде изяснен въпросът за гражданството на Трифонов. На последното засега заседание ВАС определи Министерството на правосъдието да каже дали председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов е български гражданин. Делото ще продължи на 7 април 2020-а.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране