29.11.2019 | 14:49
САЩ няма да дават визи на корумпирани държавни служители
Американското посолство ще използва "инструменти със зъби" в подкрепа на върховенството на закона

САЩ ще активизират усилията си за борба с корупцията и налагане върховенството на закона в България. Такъв сигнал даде новият американски посланик у нас Херо Мустафа.

Тя обясни, че САЩ ще използват „инструменти със зъби“, за да подпомогнат борбата с корупцията и върховенството на закона в България. Сред тях ще бъде и отказ да бъдат издавани визи на корумпирани държавни служители и членовете на тяхното семейство.

„Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България“, посочи тя.

Когато САЩ отказват да издадат визи на официални лица, те не съобщават публично. Обикновено за случаите се разбира след оплакване от санкционираното лице.

В публична лекция пред Атлантическия клуб дипломатът добави, че САЩ ще работят с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията. В посолството се очаква и нов съветник от Департамента по правосъдие, с който посланикът ще работи в тази посока.

„За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки. Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и за права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави. То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция“, обясни Мустафа.

Тя говори в София само няколко дни след срещата между президента Доналд Тръмп и Бойко Борисов във Вашингтон.

„И това е само началото“, каза посланик Мустафа.

Тя начерта бъдещето сътрудничество в три сфери: енергетика, отбрана и укрепване на демокрацията и върховенството на закона. По думите ѝ САЩ ще насърчат „ролята на България като жизненоважен регионален играч“.

„Приветствам евроатлантическата ориентация на България и образцовата демонстрация на регионално лидерство в трансграничната сигурност и миграционния контрол с пряк ангажимент по опазване на външните граници на ЕС“, каза тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране