31.03.2021 | 8:33
САЩ: Пеевски охранява главния прокурор в медиите
Държавният департамент разкритикува полицейското насилие и отбеляза проблемите с независимостта на съдебната власт у нас

Държавният департамент на САЩ разпространи годишния си доклад за състоянието на правата на човека по света, в който отправи остри критики към България. Това става ясно от съобщение на американското посолство в София.  Частта за България е необичайно остра, за първи път се споменават толкова конкретно тежки нарушения, включително с имена.

Посочва се, че съществуват съществени проблеми, свързани с правата на човека, които обхващат насилствено отношение от страна на полицията, произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите, връщане на бежанци или търсещи убежище лица, тежки корупционни деяния и други.

„Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността“, пише в доклада.

В документа на Държавния департамент пише още, че бизнесменът и депутат Делян Пеевски редовно използва своя контрол над медиите, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор.

Докладът отбелязва полицейското насилие срещу протестиращи през 2020 г., които настояваха за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Конкретно споменати са случаите с Димитър Педев и журналиста Димитър Кенаров, които бяха бити от полицаи и после това насилие на практика не беше разследвано.

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността, се казва в доклада.

Документът на Държавния департамент споменава и потискането на свободата на словото с аргумента, че се разпространяват фалшиви новини. Конкретно е записан случаят с председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която беше обвинена миналата година заради предупрежденията си, че може да има дефицит на определени лекарства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране