16.11.2020 | 19:18
Северна Македония възприема ЕС като СССР
Държавни служители, част от правителството на Северна Македония, са едни от най-агресивните и най-грозните плювачи срещу България

България остава на позицията за подкрепа на „членството на (Северна) Македония в ЕС“, но трябва да реши въпроси като неизпълнението на Договора за добросъседство през 2017 г. и това нито има връзка с Русия, нито зависи от натиска на Германия.

Това заяви в интервю за Българското национално радио вицепремиерът Красимир Качакачанов ден преди да бъде потвърдена на европейско ниво позицията, че България блокира началото на първата междуправителствена конференция, с която трябва да започнат европейските преговори на Скопие.

От страната няма „ни вест, ни кост“ след срещите с България миналата седмица и се очертава все повече „една ясна българска позиция, която на този етап не може да си позволи да съгласува насрочването на първата междуправителствена конференция“, обясни Каракачанов.

„Подобни глупости чувам последните един-два месеца, глупости на търкалета“, каза вицепремиерът и министър на отбраната в отговор на коментарите, че България помага на руските интереси на Балканите с действията си.

„Чия руска позиция обслужваме? На тези в Скопие, които 70 години имат идеология, разработена в Москва – за отделна македонска нация, която няма нищо общо с българите, и една практика и политика на Скопие през последните 30 години за отричане на българския характер на историята на географската област Македония, присвояване на български национални герои. (…) Всъщност буквално до ден днешен.“

„Така че всъщност Скопие провежда тази руско-коминтерновска политика, която беше част от държавната политика на Титова Югославия“, продължи отговорът му. „Кого да бутаме към Москва? Кмета на Скопие ли, който тази събота организира тур по историческите места на Югославия и другаря Йосип Броз Тито, или неговия заместник, който преди месец и половина поиска децата да изучават сръбски? Точно обратното прави България.“

„Спестихме гражданска война“

Според Каракачанов не може образователна система, определящата българите като тюркско племе, фашисти и убийци, да е резултатът от това, което прави София за Скопие – „един наш съсед, който сме подкрепяли 30 години“ – и три години и три месеца след Договора за добросъседство да няма никакво изпълнение, нито промени в учебниците по история. Членството в НАТО „се случи благодарение на България“, освен това „България бе факторът, който спести гражданската война, каквато Сърбия организира в Босна и Херцеговина, в Хърватия, в Косово“, продължава вицепремиерът.

Вицепремиерът вероятно има предвид, споменавайки НАТО, факта, че Договорът за добросъседство отвори пътя за Преспанския договор с Гърция. Той не даде подробности и за споменаването на гражданска война и не е известно дали имаше предвид конфликта между македонци и албанци от 2001 г.

„Не може да искаш подкрепа на България за ЕС, а на 11 октомври да празнуваш Деня на народното въстание против българския окупатор.“ „Това е комунистическа идеологическа акция, а не бунт на народа срещу българската държава“, продължи Каракачанов.

„Не можеш да създаваш фалшива идентичност на базата на кражба на чужда история… Държавни служители, част от правителството на Северна Македония, са едни от най-агресивните и най-грозните плювачи срещу България“, каза Каракачанов, без да навлезе в подробности и да посочи конкретни имена.

„Ако позволим това да продължи, в ЕС ще вкараме такъв огромен проблем, който ще касае не само нашата история, но и темата с националната ни сигурност, а ще създава и проблеми на самия Европейски съюз“, обясни Каракачанов. Помолен да коментира факта, че Скопие разчита на натиск от Берлин за позицията си, той каза:

„Управляващите в Скопие си представят ЕС като СССР, в който имаше социалистически държави, които ако се сдърпат помежду си, тичат в Москва и там е арбитърът, който преценява. ЕС обаче е от страни с едноправни и равноотговорни страни, когато има страна със забележки към друга, останалите се съобразяват“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране