20.05.2020 | 23:39
Шамар от Брюксел: ЕК ще запази мониторинга над България
Урсула фон дер Лайен не вижда присъди за корупция

Новата Европейска комисия (ЕК), начело с Урсула фон дер Лайен, не е доволна от напредъка на България в борбата с корупцията. Затова планира да запази Монторинга за сътрудничество и проверка, за чиято отмяна управляващите водиха епични битки. Предишният шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер приключи мандата си през есента на м.г. с обещание наблюдението да отпадне. Правосъдният министър Данаил Кирилов дори обеща, че ще си даде оставката, ако това не се случи.

Обещанието от предишния шеф на комисията почти съвпадна с края на мандата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. През седемте години, в които той ръководеше държавното обвинение, единствената присъда, за корупция, и то неокончателна, по шумно дело бе срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.

Проблемите са същите

Сегашната ЕК обаче очевидно не е съгласна с българските управляващи по отношение на борбата с корупцията. В т.нар. Пролетен пакет с препоръки към отделните държави комисията заявява, че продължи наблюдението си върху България.

В един от документите се посочва, че страната ни е постигнала сериозен напредък в реформите по отношение на борбата с корупцията – констатация, повтаряна и в предишните редовни доклади на ЕК, които едновременно с това изтъкваха, че напредъкът не е достатъчен. Сега сме в почти същото положение – ЕК подчертава, че са нужни „солиден брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, за да се изгради доверие у обществото“.

Комисията подчертава и други нерешени от държавата проблеми – криминалните разследвания, непропорционалната натовареност между отделните съдилища, както и повишаването на ефективността на прокуратурите по места.

Друг нерешен проблем е прането на пари, подчертава още ЕК в препоръките. В тази класация страната ни не е сама. Подобни проблеми има още в Дания, Естония, Латвия, Малта, Швеция, Ирландия, Люксембург, Холнадия, Словакия и Финландия.

Настоящият обрат в позицията на ЕК, макар и представена в дипломатичен тон, е сериозно предупреждение към българските власти в контекста на стремежа на правителството за бързо приемане на страната в т.нар. чакалня на еврозоната.

Оставки?

Засега никой в България не е коментирал позицията на ЕК. Не е ясно и дали правосъдният министър Кирилов е готов да се раздели с поста си. От публикувания от комисията документ не става ясно как точно ще бъде запазено наблюдението. Прави впечатление, че не се споменава борбата срещу организираната престъпност, която години наред бе посочвана наред с коруцпията.

Loading...

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Това не е шамар.За какви шамари се говори след като всичко е големи приказки по медийте,вкарване и приемане на закони,реструкториране на органите за борба с корупцията но реално няма никаква дейност срешу политическата корупция и свързаните с нея икономически структори.За това хората казват че мафията си има държава, държавата не работи за народа а за корумпирани политици и управители на всяко ниво и частнни мафиозки предприятия, които се опитват да си осетлят и узаконят открадените пари от държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране