19.06.2019 | 13:15
Шеф на “Чистота Искър” е уволнен заради договора с Вълка
Румен Гайтански се е завърнал в чистенето на столицата през "задния вход" чрез дружеството си "Грийн партнърс"

Бившият вече изпълнителен директор на столичното общинско дружество “Чистота Искър” е отстранен от длъжност заради нарушения при управлението на дружеството, включително заради договор за наем на техника от компания на Румен Гайтански – Вълка. Юлиан Михайлов беше отстранен в началото на годината и на негово място в момента е Стефан Пейков. Това припомнят от общината, цитирани от “Дарик”.

От там казват още, че решението за отстраняването на ръководителя на “Чистота Искър“ е взето след проверка, която е показала, че има съществени пропуски в управлението на дружеството..

Преди 12 години фирмите на Румен Гайтански бяха монополисти в събирането на боклука в столицата. После договорите с тях бяха прекратени, когато кмет на София беше Бойко Борисов. Тогава Борисов публично заяви, че прави всичко възможно “да се освободим от Вълка в София”.

Сега се разбира, че Вълка се завърнал в чистенето на столицата през “задния вход” чрез дружеството си “Грийн партнърс”. То дава под наем техника на общинската фирма “Чистота Искър”, за да може тя да обслужва районите “Люлин”, “Красно село” и “Красна поляна”. За тези бизнес отношенията сигнализира общинският съветник от БСП Милка Христова по време на приемането на годишните отчети на общинските дружества преди седмица. Още тогава стана ясно, че проверка на предходното управление на дружеството е показала нарушения.

Според Христова публичните средства, които “Чистота Искър” получава от общината за почистването на кварталите, реално изтичат в частната компания с краен собственик Румен Гайтански. “Чистота Искър” дава над 12 млн. лева за външни услуги, включително за наем на техника от Гайтански. В същото време за чистенето на трите квартала през миналата година дружеството отчита приходи от 11.278 млн. лева.

“Чистота Искър” периодично се забърква в скандали, свързани с непрозрачни харчове, нагласени обществени поръчки, неизгодни договори. В същото време от изгонването на Вълка насам управлението на общината се опитва да вкара тази фирма в бизнеса със събиране на боклук в столицата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране