17.12.2020 | 23:16
Шокиращи сметки за парно в София!
Сметките за ноември са по-високи, призна "Топлофикация София"

Сметките за ноември, първия месец на отоплителния сезон, доведоха до поредния ценови шок за обонатите на топлофикационните дружества. Стойността на фактурите на потребителите на „Топлофикация София“, които са получили сега, надхвърлят с 40-50%, че и повече сумите, които са платили за ноември 2019 г. За това признаха и от самото дружество в официално съобщение.

Според „Топлофикация“ този ноември е бил с 4 градуса по-студен от предишния, пускането на парното подранило, а освен това заради коронавируса хората си стоят много повече вкъщи. В резултат на тези фактори потреблението на топлоенергия се оказало значително по-високо – средно с 29%. Поне това сочели изчисленията на топлофикационното дружество.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология отчетената средномесечна температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, а през ноември т.г.  – само 5,3 градуса. Освен това застудяването започна още през октомври и парното беше пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителният сезон започна на 5 ноември. Много хора работят от вкъщи, учениците също преминаха на онлайн обучение и затова радиаторите работят по цял ден – за разлика от предишни години, оправдават се от „Топлофикация София“.

От дружеството обаче изобщо не коментират другата важна тема – цената на парното и обещанията на Бойко Борисов за ниски сметки и връщане на надзвети пари след „историческото споразумение“ от март между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за по-евтин природен газ. На фона на премиерските хвалби хората в последните месеци масово недоволстваха от текущите и изравнителните сметки, които сочат, че много от абонатите трябва да доплащат, вместо да им бъдат върнати суми. Скандалите започнаха още през май, когато пред обществото бяха разкрити исканията пред КЕВР на отделните топлофикации за драстично увеличение на цените на топлинната енергия. Тогава го отнесе регулаторът с оправданието, че данните били поднесени некоректно. Проблемът стигна през есента и до парламентарната комисия по енергетика, която назначи поредната проверка, от която очаквано нищо не излезе. От „Топлофикация София „твърдят, че заради многото оплаквания от клиентите дружеството е било обект на 30 проверки от ресорните институции и всички те показали, че законовите разпоредби се спазват и няма нарушения при формирането на сметките.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране