04.05.2019 | 0:01
Синът на Порожанов одитирал евросубсидии, разпределяни от баща му
През 2015 г. одиторът е уверил Еврокомисията, че няма масови нарушения и злоупотреби в ПРСР

Синът на ексшефа на Държавен фонд „Земеделие“ и настоящ агроминистър Румен Порожанов ІАнтоан Порожанов, се оказа сред одиторите на проектите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), включително и къщите за гости, построени с евросубсидии. Той е служител в компанията „Делойт“ – сертифициращият орган на ДФЗ. През 2015 г. одиторът е уверил Еврокомисията, че няма масови нарушения и злоупотреби в ПРСР, пише „Биволъ“.

За одитирането на директните плащания и на ПРСР „Делойт“ получи от държавния бюджет над половин милион лева. По същото време Антоан Порожанов е одитор в същата фирма, където е започнал работа през 2012 г., както твърди самият той на страницата си в социалната мрежа Linked In и в сайта на фирмата си Ей Ер Пи Мениджмънт.

Впоследствие професионалната кариера на младия Порожанов се развива в областта на земеделието чрез консултантски фирми, които консултират бенефициенти от ДФЗ. Заради потенциалния конфликт на интереси до антикорупционната комисия е подаден сигнал, който приключва със заключението, че няма нищо нередно в това синът да консултира бенефициентите и да одитира програмите, по които баща му разпределя милиардите.

Порожанов отрече вчера синът му да е работил в одитния екип на ДФЗ. „Той никога не е работил и не е разпределял в одитния екип на фонд „Земеделие“ и мога да декларирам ясно, че не е участвал в екипи, проверявали фонда. Може би по други оперативни програми се занимава с консултантска дейност, но не със земеделски проекти“, коментира министърът в телевизионно интервю. Той твърди, че не е одобрявал и разписвал финансирането на повечето къщи за гости за политически лица. Порожанов не възнамерявал да подава оставка като министър на земеделието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране