31.10.2019 | 22:57
Синът на зам.-областна управителка от ГЕРБ е сред обвиняемите за погромите в Черноочене
В областната администрация в Кърджали не очакват тя да бъде отстранена от поста си, тъй като "това би било в услуга на ДПС"
Вилдан Байрямова

Районната прокуратура в Кърджали привлече като обвиняеми 5-има младежи, които в нощта на 29 октомври трошиха прозорци и врати, разпиляха стотици автомобилни гуми по централната улица в Черноочене, и палиха контейнери за смет.

Съобщението е от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. Вчера обаче нито от полицията в Кърджали, нито от прокуратурата имаше информация за разкрити извършители и арести. За задържаната група говореха само в Черноочене.

Сред вандалствалите, вече с обвинения, са и синът на заместник-областната управителка от ГЕРБ Леман Али, племенник на съпруга й и синът на неуспелия кандидат за кмет на общината Ниязи Раиф. Тази сутрин 100-ина жители на Черноочене се струпали пред кметството и настоявали за оставката на Леман Али.

„Хората са обезпокоени от станалото. Посрещнаха ме пред сградата на администрацията и поискаха да направя необходимото, за да бъде отстранена г-жа Али от поста й на държавен служител, но това не е в моите правомощия“, каза кметът Айдън Осман.

Той посочи, че има съмнения дали изобщо синът на заместничката на областния управител е бил задържан, или по-скоро го „покриват“. Синът й Мерт е на 21 години и е студент в Стара Загора. Говорителката на прокуратурата в Кърджали Димитрина Делчева не можа да потвърди или да отрече дали Мерт е бил открит и задържан, или задочно е получил обвинение, но повтори официалното съобщение за повдигнатите на 5-има души обвинения и наложената им мярка за неотклонение.

Още преди изборите Леман Али е била в годишен отпуск, а после и в болнични, които продължават и до днес, тя не е в кабинета си в областната управа в Кърджали. В областната администрация не очакват тя да бъде отстранена от поста си, тъй като „това би било в услуга на ДПС“.

Обвиняемите са на възраст от 20 до 29 години. В официалното съобщение е отбелязано, че те са счупили стъклата на сградата на кметството в село Житница. Кметът на Черноочене възприема това като персонална атака срещу него, тъй като това е родното му село.

Вандалите са вилнели и в Дядовско, там повредили входна двукрилна врата на сградата на бившето училище „Иван Вазов“. В село Минзухар, също на територията на община Черноочене, те потрошили стъкла на входна врата и на прозорци на сградата на кметството. В село Средново повредили входната врата на офис на физическо лице, което е престъпление по чл. 216 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Петиматата обвиняеми са били задържани за 24 часа, след което на всеки един от тях е наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 1 000 лева.

В Районната прокуратура в Кърджали е образувано отделно досъдебно производство за унищожаване на чужди вещи в Черноочене. Там са установени срязани гуми на два автобуса /училищните/ и изгорял контейнер за смет /вероятно този пред общинската сграда/. Все още за въпросните золуми няма повдигнати обвинения, тъй като и в момента продължават процесуално-следствените действия за установяване на авторството им.

Срокът на разследването по досъдебните производства е 2 месеца, уточняват от прокуратурата.

Не закъсня и партийната реакция за погромите – общинският съвет на ДПС в Черноочене разпространи декларация, в която конкретно посочва привърженици на ГЕРБ като извършители на престъпните посегателства.
„Общинският съвет на ДПС в Черноочене не приема опитите на ГЕРБ за правене на политика чрез насаждане на омраза между жителите на община Черноочене. Най-ярък пример в тази насока е грозната предизборна кампания на кандидата за кмет на ПП ГЕРБ, която беше лишена от идеи и изпълнена с провокации и клевети“, е подчертано в текста с характерната за партията лексика.

Не липсва и негативна партийна оценка на местната полиция: „Ненавременните действия на служителите на реда в ПУ – Черноочене по време на цялата предизборна кампания, спомогнаха на извършителите да подхранват чувството си за безнаказаност, което и без това им е закърмено от покровителите“, е отбелязано в декларацията.

Избралите да симпатизират и подкрепят друга партия извън регионалния монополист ДПС са определени като „политически номади“ и са призовани „да уважават волята на Негово величество избирателя“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране