13.06.2023 | 16:27
Скандал! Асен Василев праща жената на Даниел Лорер в борда на ЕИБ
От финансовото министерство обявиха, че решение за назначението не е взето

Очевидно и новото правителство ще провокира критики за кадровата си политика. Виолета Лорер, съпруга на бившия министър и настоящ депутат от “Продължаваме промяната” Даниел Лорер, ще замине на работа в Европейската инвестиционна банка като представител на България, съобщи “24 часа”.

Решението за изпращането на Лорер в евробанката е на сегашния финансов министър Асен Василев. Според изданието, съобщило новината, Василев е действал по експресна процедура, като е поискал членовете на правителството да съгласуват предложението му до 1 час. Пак според “24 часа” всички били изненадани от спешаването.

От пресслужбата на правителството все още няма коментар за новината.

Това е поредното правителство, в което  Василев и семейство Лорер вървят рамо до рамо във властта. През януари 2022 г. Даниел Лорер стана министър на иновациите в кабинета “Петков”, а жена му стана началник на кабинета на вицепремиера Асен Василев.

Преди това дамата бе зам.-министър на Асен Василев в две служебни правителства – през 2013 г. в Министерството на икономиката и енергетиката и в Министерството на финансите при кабинета с премиер Стефан Янев.

Във вторник при премиера Денков е било свикано съвещание, на което представители на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябвало да обсъдят механизмите за подбор и назначаване на зам.-министри и областни управители, както и за смените във важните държавни органи, чиито ръководства са с изтекли мандати. Именно на тази сбирка е станало ясно, че Асен Василев праща Виолета Лорер в ЕИБ.

Часове след изтичането на новината в медиите от МФ все пак реагираха – като отрекоха назначението да е факт.  “Подобен тип решения се взимат от МС, към момента няма такова решение”, заявиха от пресцентъра на министерството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране