03.04.2020 | 19:40
Скандал! България ще получи новите F-16 до 2027 г.!
Самолетите ще бъдат произведени във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина

Доставката на новите изтребители F-16 Block 70 може да се проточи до 2027 година. Това става ясно от официално съобщение на Пентагона.

България закупи от правителството на САЩ 8 изтребители, които ще бъдат произведени от „Локхийд Мартин“. Общата стойност на проекта е над 2.1 млрд. лева. Парите бяха преведени в аванс, каквито бяха американските изисквания.

Сега Пентагона публикува информация за договора, който сключва с „Локхийд Мартин“, която ще произведе изтребителите за България. Той е на стойност 514 млн. долара, като част от поръчката не е отразена в него – двигатели, доставка на резервни части, въоръжение, обучение и други.,

В договорa е заложен краен срок за произвеждането на самолетите 31 януари 2027 година, въпреки че компанията обяви график за доставката на осемте изтребителя, който трябва да приключи 2024 година. Според него се очаква първите шест машини да пристигнат в България през 2023, а последните две през 2024 година.

Засега няма официално съобщение дали е възможно забавяне на доставките на самолетите. Самолетите ще бъдат произведени във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина.

България планира да закупи още 8 изтребители, но не се знае кога ще се случи това.  Българските пилоти, които ще усвояват новите самолети, вече се обучават. Докато пристигнат F-16 България разчита на съветските изтребители MиГ 29 да охранява въздушното си пространство.

Loading...

3 коментара

  1. Дедо Йоцо каза:

    2 милиарда лева,или 1,25 милиарда долара…за 8 Ф-16. или по 180 милиона на бройка.Полша купува 32 бр Ф-35 за 6,5 милиарда или по 200 милиона за брой ?! Като сравня двете суми,количеството и качеството значи сме се яко набутали На 02 04 2020 правителството на САЩ поръчва на Локхиид Мартин 78 бр ?? Ф-35 за 4,7 милиарда долара.тук по 50 милиона за бр ..Ако информацията е вярна,просто не мога да повярвам…един Ф-35 с цена за Пентагона 80 милиона долара според НЮЗ.БГ

  2. Анонимен каза:

    Не само пилотите ще са пенсионирани но и новите стари самолети ще са още п;о остарели морално и ще има нужда от модернизация преди доставката

  3. наивен каза:

    До тогава обучаваните днес пилоти ще са вече пенсионери бе джанъм. Кой ще ги кара тия самолети?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране