28.06.2019 | 21:06
Скандал! Държавната ББР даде огромен заем за сделка на Вълка със самия себе си
Румен Гайтански е съдружник на почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Бизнесменът Румен Гайтански-Вълка, който в последните години беше поизчезнал от публичното пространство, но се разбра, че се е върнал през задния вход в столичното сметосъбиране, набира финансова мощ по съмнителен начин.  Притежавано от Гайтански дружество ще бъде придобито от друго свързвано с него дружество с отпуснат огромен заем от държавната Българска банка за развитие (ББР).

Схемата по предоставянето на 148.5 млн. лв. или над 10 процента от целия фирмен фирмен портфейл в баланса на банката на скоро учредено дружество, свързано с Гайтански, за да купи то официално притежавана от него пътна фирма, е описана от изданието „Капитал“.

Тя включва създаденото в края на ноември 2018 г. пътно дружество „Роудуей кънстракшън“, което решава да купи фирмата „Пътстройинженеринг“ с която съжителства на един адрес в момчилградското село Груево, с население 770 души, и която е на фирмата „Био майнинг“, чийто официален собственик е Вълка.

„Роудуей“ първоначално има за акционери три физически лица –  Георги Йорданов с 80% дял и Емил Илиев и Бисер Дъбев с равен дял от останалите 20 на сто от записания 50 хил. лв. капитал. По-късно Йорданов дава 18 на сто от своите акции на фирмата „Каменни фракции“ ЕООД на 30-годишната Тонка Иванова Тенчева. „Каменни фракции“ дели адрес в София с голяма част от официално притежавани от Гайтански  фирми, включително най-известната покрай събирането на боклука в София – „Волф“. Фирмата на Тенчева записва увеличение на капитала на „Роудуей“ с 18 млн. лв. за сметка на останалите акционери и така става собственик на  99.77%. Какъв е произходът на тези средства не е ясно – самото „Каменни фракции“ за последните две години декларира нулеви приходи и към края на 2018 г. има едва 32 хил. лв. активи, отбелязва „Капитал“.

Така „Роудуей“ се договаря през февруари тази година с „Био майнинг“ да купи „Пътстройинженеринг“, която за 2018 г. отчита 16.5 млн. лв. активи, 13.6 млн. лв. приходи и едва 13 хил. лв. счетоводна печалба. За целта „Роудуей“ тегли от ББР на 17 юни кредита от 148.5 млн. лв. Цената на сделката между „Роудуей“ и „Био майнинг“ не е ясно, но отпуснатия заем е прекалено голям за активите на придобиваната фирма,

„Пътстройинженеринг“ има договори за пътно поддържане и участва в няколко консорциума за ремонти. В някои от тях то си партнира с големите в бранша като „Главболгарстрой“, „Трейс“ и „Джи Пи груп“, често е в консорциуми и с другата по-голяма строителна компания, свързвана с Гайтански – „Кристална вода“ (37.9 млн. лв. консолидирани приходи и 2.4 млн. лв. печалба за 2018 г.). До 2014 г. „Пътстройинженеринг“ е под контрола на „Стара планина холд“, когато то продава на „Био майнинг“ своите 53.6% за 1.1 млн. лв. плюс покриване на задълженията на строителното дружество към холдинга, посочва „Капитал“.

Защо обаче за тази сделка е нужен този гигантски заем не е ясно, както и как точно той ще бъде обезпечен. В Търговския регистър е вписан залог върху търговското предприятие на „Роудуей кънстракшън“. По план трябва да бъдат заложени и 100% от акциите на дружеството, както и тези на придобитото „Пътстройинженеринг“. Предвиждат се още залози на „ескроу сметка“, „специална блокирана резерва сметка“, вземания и наличности. Но пак не е сигурно, че това е достатъчно за обезпечаване на заема.

По никакъв начин бизнесът на „Пътстройинженеринг“ не може да оправдае размера на заема, предоставен от ББР. Този кредит е огромен по българските стандарти, като въобще малко банки имат нужния капитал да отпускат такъв, а и повечето не желаят да поемат такъв риск. За сравнение – най-голямата експозиция на лидера на пазара „Уникредит Булбанк“ е малко над 270 млн. лв., но тя е банка с 20 млрд. лв. активи спрямо 2.9 млрд. лв. на ББР, пише изданието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране