22.10.2019 | 23:38
Скандал! Училищен директор агитира за ГЕРБ и себе си в електронния дневник
Диян Стаматов е кандидат за общински съветник в листата на Йорданка Фандъкова

Вместо да пише оценки и отзиви за учениците в електронния дневник shkolo, директорът на 119 СУ „М. Арнаудов“ в София Диян Стаматов призовава родителите им да го подкрепят и да гласуват за него на изборите в неделя, алармираха във вторник шокирани родители. Стаматов, който бе зам.-министър на образованието в предишния кабинет „Борисов“, е кандидат за общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ „по личната покана на Йорданка Фандъкова“, както пише самият той в съобщението си на училищната платформа.

„Обръщам се към вас с личната молба, ако прецените за разумно и правилно, да ме подкрепите“, се казва в посланието на Стаматов, като дори посочва номерата на неговата бюлетина и на преференцията. Той вярвал, че в новото си поприще ще бъде по-полезен на училището и на образователната система в район „Изгрев“. В обръщението си Стаматов, който повече от 10 години ръководи едно от най-големите училища в София, припомня нескромно свършеното – „създадохме правила и ценности, подобрихме видимо материалната база, направихме редица нововъведения в образователния процес“.

Агитацията на Стаматов буквално взриви Фейсбук. Там множество родители и граждани изразиха възмущението си от постъпката му. Мненията им варираха от това, че подобна предизборна проява е „незаконна“, „неморална“, „ужасна и грозна“ и че Стаматов трябва да бъде наказан от Централната избирателна комисия (ЦИК) или от общинската (ОИК), както и от инспектората по образование. Чуха се и призиви „Вън политиката и политиците от училището“ и за уволнението на Стаматов.

Всъщност родители на ученици от 119 СУ са се обадили в ЦИК, за да я сезират за случая. Служител на комисията ги е посъветвал да изпратят жалба, която ще бъде разгледана и на по-късен етап ще бъде взето решение. Председателят на ЦИК Стефка Стоева коментира пред „Сега“, че подобен сигнал не е постъпвал до вторник следобед и не е бил разглеждан. „От вас научавам за случилото се. Не сме разглеждали такава жалба. Заседаваме постоянно и взимаме решение по различни казуси“, посочи Стоева, като подчерта, че анонимни жалби не се разглеждат.

В късния следобед съобщението на Стаматов бе изтрито от електронния дневник на училището.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране