01.12.2019 | 13:27
Скандални и антибългарски послания във филма за Сюлейманоглу (видео)
Лентата внушава абсолютната измислица, че Наум Шаламанов е лежал в затвора "Белене"

Дипломатически скандал зрее между България и Турция, след като тръгна новия филм за световния шампион по щанги Наим Сюлейманоглу. „Джобният Херкулес” от с. Птичар, Кърджалийско издъхна на 18 ноември 2017-а в турска болница след чернодробна трансплантация.

След кончината на считания за един от най- великите щангисти в историята, заслужил 3 олимпийски титли, 7 световни (две за България) и две европейски, дойде новината, че Турция ще заснеме игрален филм за неговия живот. Този филм вече се прожектира в Турция, радва се на широка популярност, но възпроизвежда скандали.

Лентата лъха на антибългарско и внушава, че Наум Шаламанов (българското му име), е лежал в затвора в Белене по времето на комунизма. Показват се провокативни репресивни действия на тогавашната власт срещу турската общност, включително военна техника и побоища. Едностранно се показва защо се е стигнало до т. нар. Възродителен процес.

Остава без отговор въпросът защо единствените кадри от родината на Наум Шаламанов, видимо са от пандиза в Белене и какво общо има световният шампион по щанги с изправителната институция, след като в действителност нито той, нито негови близки са лежали в затвора.

„Как е възможно?! Аз съм против това. Помня Наим още като малък, когато започна да тренира. Никога не е лежал в Белене. Вижте какви политики се прокарват чрез този филм. Външно министерство може да се заеме със случая и да излезе с официална нота до турската страна”, каза неотдавна шефът на щангите Неделчо Колев.

Във филма ролята на Наим се играе от 20- годишният Хаят Ван Ек. Роден е в Амстердам, баща му е холандец, майка му е туркиня, а от шестгодишен живее в Турция.

Младежът се подготвя за ролята на Наим като тренира щанги под ръководството на брата на Наим– Мухаррем Сюлейманоглу. Във филма играе със синьото трико на Наим, с което го помнят милиони почитатели и зрители по света.

Продуцент е Мустафа Услу, чийто последен филм за една от звездите на турската музика Мюслюм Гюрсес бе гледан от рекорден брой зрители. Режисьор на филма е Йозер Фейзиоглу, а консултант е братът на Наим Мухаррем Сюлейманоглу, също щангист и треньор, пръв помощник на брат си приживе.

В продукцията са ангажирани известни турски актьори. Ролята на бащата на Наим е поверена на актьора Йеткин Дикинджилер, известен изпълнител и в турските сериали. В ролята на майката на Наим се превъплъщава Селен Йозтюрк. Ролята на първия треньор на Наим, роденият в България щангист Енвер Тюркилери, който се изселва в Турция през 1989 г., е поверена на Гюркан Уйгун.

Исмаил Хаджъоглу, Угур Гюнеш, Ренан Билек и други известни турски изпълнители са включени в изпълнителския състав. Те пресъздават личности, свързани с живота и кариерата на Наим на подиума, в дейността му в турските и международните спортни институции. Филмът е сниман в България, Турция и Азербайджан.

Бягството от България, спортната кариера в Турция, срещи и събития, личности, белязали живота на Наим Сюлейманоглу са пресъздадени на екрана, друг е въпроса как и срещу какво. Долното не е целия филм, а трейлър от него.

 

2 коментара

  1. Naim каза:

    Yaptığınız zulmü kapatamassınız, Türkiye de hiç bir bulgara kimliğinden dolayı baskı gelmez, ama zamanında Türkleri istemediniz, film tamamen doğrudur açın tarihinize bakın

  2. Анонимен каза:

    Няма лъжа в което е казал за как Българското Правителство го е принудило да напусне собствената си страна.Има достатъчно хора които са пострадали тогава и собственоста им е ограбена/открадната от съседите им и комунистите, или принудени да продават за стотинки.Ако Наим Сюлейманов не е бил затворен в Белене,има достатъчно много които са били там, а с такова отношение на държавата към собствените си граждани и не е излъгал за побойща убийства,репресии от всякъкъв ди както и използване на веонна сила и танкове. Как може и да имат очакване че тези хора ще имат добри спомени. И когато се казва истината боли и се приема за анти-Българско.А какво да кажат 2 милиона напуснали Българи и 4 милиона от останалите които са подложени на глад,беззаконие,кражби,побойща,убииства,грабежи всекидневно сега, и как се отнася държавата с тях и това ли е измислица?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране