21.08.2018 | 20:22
Службите проспали „Олимпик“, БСП иска оставката на цялата КФН

И в парламентарната зала, и в специално изявление в кулоарите депутатите от „БСП за България“ изразиха притесненията си от бездействието на властта и институциите по казуса „Олимпик“. Румен Гечев припомни, че още през май регулаторният орган на Кипър е обявил компанията във фалит.

„Тя работи само на територията на България. 277 млн. евро се въртят в Кипър от застраховки, нито едно евро не идва от българска фирма или от „Олимпик“. Доходите на компанията са 20,9 млн. евро и то изцяло от български граждани“, обобщи бившият икономически министър. Той добави, че „Олимпик“ е регистрирана в Кипър, собственик е фирма в Люксембург, а може само да се гадае дали истинският собственик не е от Фиджи. „Фирма, която няма нито една полица в Кипър, е решила да оперира само в България, а не на друго място. Решила го е, заради българските институции, които спят от 2009 г., докато тя точи пари от българските граждани. Нека тогава да закрием КФН, която носи отговорността за този случай“, ядоса се Гечев.

От БСП припомниха, че собственикът на „Олимпик“ Диего Алонсо е със забрана да извършва бизнес и няма лиценз в родната си Испания, но необезпокоявано оперира с години на „строго регулирания“ български пазар. „Той трябва да е някакъв Диего Марадона в застраховането, който изнася милиони от България и никой не го забелязва“, иронизира Гечев и попита дали ДАНС не проявява поне минимално любопитство.
„Кажете на хората, че ДАНС и регулаторният орган проспаха изнасянето на милиони. Ако има втори подобен случай, а дано да няма, оставките няма как да се подадат само от зам.-управител на КФН“, призова Гечев. Според Георги Търновалийски оставка трябва да подаде цялото ръководство на Комисията за финансов надзор, тъй като е колективен орган. Той отбеляза, че шефката на КФН е трябвало „да тича“ в НС с доклада за фалирането на „Олимпик“, още когато е станало ясно какво ще се случи с компанията.

Жельо Бойчев отбеляза, че от началото на дейността на „Олимпик“ у нас има много сигнали до службите и до прокуратурата. „КФН е органът, който ежедневно трябва да знае състоянието на застрахователния пазар, да го докладва и взима съответните мерки. Ако председателят на Комисията каже, че не знае за тези случаи и няма информация, единственото, което може да направи, е да стане и да си тръгне – мястото й не е там“, настоя Бойчев по адрес на Карина Караиванова.

„Пълен срив на българските институции. Подценяване и незащита на интересите на българските граждани. Бягство от отговорност и измиване на ръце“, обобщи Гечев. Желая ви сравнителен успех в предсрочните избори, обърна се той към управляващите по-рано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране