11.04.2019 | 1:23
Смях! Страх от Пламен Георгиев скова политиците
Управляващите се опитват да замажат скандала с терасата на шефа на КПКОНПИ

Страх и опит да замажат скандала с председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев проличаха от коментарите на депутати от мнозинството и опозицията. Шефът на ресорната парламентарна комисия Борис Ячев от „Обединени патриоти“ поиска първо да завърши започнатата проверка от НАП и после да мислят за бъдещето на Георгиев.

Спас Гърневски от ГЕРБ отказа да отговори дали парламентът трябва да освободи Георгиев, след като и той вече е проверяван. Пред „Нова тв“ Гърневски поиска няколко пъти оставката на председателя на ВКС Лозан Панов, но не и на Георгиев. Левицата, която внесе в парламента подписка с искане за смяна на Георгиев, няма да влезе в зала, за да защити позицията си.

Междувременно депутатът от левицата Елена Йончева прогнозира скоро нов скандал, предаде БНР. „Ще бъдат осветлени сметки за стотици милиони в чужбина и имоти зад граница на управляващите“, допълни тя. Според нея „всички тези оставки водят към „Борисовгейт“.

„Независимо дали ще има представители на вносителите от БСП, които да изложат пред нас мотивите, ние ще разгледаме двата проекта за решение за освобождаването на Пламен Георгиев като председател и на Антон Славчев като заместник-председател на КПКОНПИ и съответно колегите ще се произнесат относно законосъобразността на тези искания на БСП“, обясни Ячев пред БНР и даде добра оценка за работата на КПКОНПИ.

Според Ячев настоящата ситуация не влиза в хипотезите, предвидени в закона, за освобождаване на ръководството. Той смята, че „КПКОНПИ е един от малкото проверяващи органи, които провеждат ежегодно тест за почтеност. Този тест хваща всякакви казуси, включително житейски ситуации“.

Ячев не подкрепя внесената от Данаил Кирилов и Хамид Хамид законодателна промяна, която предвижда да отпадне изискването шеф на КПКОНПИ да е юрист. Той определи идеята като „екзотична“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране