19.12.2020 | 0:48
Собственикът на „Виваком“ купува и вестниците на ДПС
Сделката е изпратено да одобрение в КЗК

Фирмата „Юнайтед Медия“, притежаваща „Виваком“ – „Юнайтед Груп“, ще купи и вестниците „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Меридиан Мач“ и шуменския „Борба“. Миналата седмица стана ясно, че същата компания купува и Нова тв от братя Домусчиеви.

Съобщението за предстоящата концентрация между „Юнайтед Медия“ С.а.р.л. (United Media S.a.r.l.) и дружеството, което пое всички издания на депутата от ДПС Делян Пеевски – „Вестник Телеграф“ ЕООД бе публикувано от Комисията за защита на конкуренцията в петък.

Според внесеното заявление „Юнайтед медия“ иска да купи дружествата „Вестник Телеграф“ и „Издателска къща Борба“ АД, което в момента се контролира от „Вестник Телеграф“ и физическо лице.

„Вестник Телеграф“ ЕООД е регистрирано на 20 октомври 2020 г. от Александър Георгиев като представител на „Интръст“ ЕАД, което е на Пеевски. Неговият капитал е 3.8 млн. лв. и в него влязоха и марките на вестниците, издавани дотогава от „Телеграф медиа“, срещу което има редица съдебни дела и е обявено в ликвидация.

В края на ноември редакциите на „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“ се прехвърлиха в сградата, с която се помещава и централата на „Виваком“. Много анализатори предположиха, че е възможно „Юнайтед груп“ да вземе и вестниците на Пеевски. Тогава все още само се говореше, че тази компания иска да купи Нова телевизия.

Цените и на двете сделки не са ясни. Сега от КЗК се иска да ги оцени, като не е ясно как ще подходи регулаторът, който при опита за продажба на „Нова Броудкастинг груп“ на чеха Петър Келнер прецени, че тази медийна група има господстващо положение и забрани сделката. После абсолютно същата я разреши за „Адванс медия груп“ на братята Домусчиеви, които са от близкото обкръжение на премиера Бойко Борисов. Сега обаче към тази сделка се прибавят и сериозно количество печатни издания. Какъв е техният тираж на фона на спадащите продажби на традиционните вестници, не се знае.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране