24.12.2019 | 10:34
София си е поръчала безумно скъпи „мебели“ за центъра
Общината плаща по 10 000 лв. за градска пейка, 1000 лв. за кошче за боклук и по 400 лв. за обикновен ламаринен знак

Общината плаща по 10 000 лв. за градска пейка, 1000 лв. за кошче за боклук и по 400 лв. за обикновен ламаринен знак. Според първоначалните договори, сключени от Столична община по оперативна програма „Региони в растеж“, „Джи Пи Груп“ следваше да обнови участъци от улиците „Цар Шишман“, „6-ти септември“, „Солунска“ и „Граф Игнатиев“ (20 113 417 лв. без ДДС), а „ПСТ Груп“ да ремонтира пл. „Александър Невски“, пл. „Народно събрание“, градинките при университета, „Св. София“ и „Кристал“ (17 888 814 лв. без ДДС).

Вестник „Сега“ публикува серия от материали за поръчаната от Столична община скъпа градска мебелировка в рамките на ремонта на две от централните зони на града. Според първоначалните договори, сключени от Столична община по оперативна програма „Региони в растеж“, „Джи Пи Груп“ следваше да обнови участъци от улиците „Цар Шишман“, „6-ти септември“, „Солунска“ и „Граф Игнатиев“ (20 113 417 лв. без ДДС) , а „ПСТ Груп“ да ремонтира пл. „Александър Невски“, пл. „Народно събрание“, градинките при университета, „Св. София“ и „Кристал“ (17 888 814 лв. без ДДС). Проектите претърпяха серия от корекции заради лошо качество и слаби проектантски решения, скандални се оказаха и цените за поръчаната по договорите градска мебелировка. Ценови рекорд тук постави заложена в офертата на „ПСТ Груп“ монолитна гранитна пейка с единична цена от 10 218 лв. без ДДС.

КОЛКО СТРУВАТ МЕБЕЛИТЕ

Скъпите пейки по проект следваше да се доставят в парковата зона зад Военния клуб, като за 11 пейки Столична община бе готова да брои астрономическата сума от 112 404 лв. Цените се оказаха раздути и при други артикули. В офертата на „ПСТ Груп“ 1 кошче за боклук фигурира с цена от 988 лв. без ДДС. Сравнението на двете оферти пък освети необоснованo големи разлики в остойностяването на отделни дейности. Доставката и монтажът на една велостоянка за 6 велосипеда при „Джи Пи Груп“ бе заложена с цена от 1291 лв., а при „ПСТ Груп“ се предлага за 674 лв. Доставката и полагането на червени гранитни павета, размер 10/10/10, при „Джи Пи Груп“ е струвало 156.7 лв. на кв.м, а при „ПСТ Груп“ – 562.81 лв. на кв.м. Част от тези артикули след публикацията така и не бяха доставени. Така столичани не успяха да видят с очите си как изглежда гранитна пейка за 10 000 лв.

Столичната община е развързала щедро кесията за закупуването на градски мебели при течащия ремонт на центъра. Какво и откъде да се купува, до голяма степен е било предрешено още на ниво проект, като цените при някои артикули сериозно надхвърлят пазарните. Така за едно кошче за боклук столицата ще плати симпатичната цена от 1000 лв., а монолитна градска пейка от гранит ще струва на столичани 10 000 лв. Това показа проверка на „Сега“ на базата на публично наличната информация за течащия ремонт в централните градски зони. В момента с пари от ЕС се работи по две градски зони. Общината е предпочела да скрие цените за по-скандалния ремонт – извършваните от фирма „Джи Пи Груп“ дейности. Договорът с фирмата е публикуван с всички задължителни приложения по техническото изпълнение, но не и с ценовата оферта. Така няма как да се провери оферираната от изпълнителя цена за изпълнението на редица дейности, предизвикали скандал заради неприемливи естетически решения или лош монтаж. Общината не дава информация и по отделни запитвания.

Опитът да получим информация за цената, която столицата ще плати за злополучните перки по „Граф Игнатиев“ и Водната стена на пл. „Гарибалди“ не се увенча с успех, от общината не отговориха конкретно. Добра представа за разходите обаче дава договорът за другата зона с „ПСТ Груп“. Тук ценовата оферта е публична, а от документацията става ясно, че и двете фирми са работили с един и същ мострен каталог за изпълнението на договора. От техническите оферти се разбира, че доставчиците на някои от продуктите са едни и същи. Така може да се очаква, че предложените цени по отделни позиции от двете фирми са близки.

Цените на „ПСТ Груп“ при някои продукти направо изумяват. Над 2 пъти е разликата в предложената от „ПСТ Груп“ цена за закупуване на улични кошчета спрямо пазарните цени за абсолютно същия модел, показа проверка на „Сега“. Според мострения каталог, изготвен от проектанта „А.Д.А.“, и за двете зони е заложено закупуването на кошчета с материал, устойчив на студ и вандализъм, капацитет 85 литра, тегло 9.6 кг и размери 47.5/76 см. За зоната, ремонтирана от „ПСТ Груп“, е предвидено поставянето на 129 кошчета от марка Аdmiral, като фирмата е предложила единична цена от 988 лв. без ДДС на бройка (127 452 лв. без ДДС за цялото количество). Кошче с абсолютно същите характеристики в каталога на „Мева“ за 2019 г. струва 392 лв. без ДДС. Не е ясно кога ще се монтират тези кошчета и дали моделът не е сменен – монтираните в момента в района съдове са от друг модел. Косвена информация за цената на прословутите перки на акула по „Граф Игнатиев“ разкрива друго проектантско решение – като антипаркинг елементи да се ползват гранитни блокове с размер 40/40/40. Блоковете може да се видят по протежението на улиците и в двете зони, като цената на един гранитен блок при „ПСТ Груп“ е 323 лв. без ДДС.

В зоната на „ПСТ Груп“ е заложено да бъдат поставени 151 гранитни блока с цел ограничаване на паркирането, за цена от 48 759 лв. без ДДС. По договора с „Джи Пи Груп“ е заложено поставянето на още 542 антипаркинг гранитни блока със същите размери. Цената на перките би следвало да е близка – първоначално и тези ограничители бяха в правоъгълна форма, а после бяха преработени, за да не пречат. Последно се реши перките да бъдат сменени с чугунени стълбчета. Гранитът въобще е на мода при течащите ремонти на централната градска част въпреки скандално високите цени за отделни артикули. Така по договор с „ПСТ Груп“ е поръчано да бъдат доставени 11 монолитни каменни пейки срещу астрономическата сума от 112 404 лв. без ДДС (10 218 лв. бройката).

От мострения каталог става ясно, че блоковете трябва да са от светлосив гранит с монтирано дърво за сядане върху тях, като не са посочени размери. До момента в зоната на ремонта на „ПСТ Груп“ няма доставени такива пейки, показа проверка на „Сега“. Сред куриозните продукти, поръчани по договора, е и изработен от ламарина знак за обозначаване на паркомясто за инвалиди.

Ламариненият елемент с размери 40/40/60 ще се монтира върху статичен гранитен блок, като цената само на ламарината е 464 лв. без ДДС. В зоната на „ПСТ Груп“ е предвидено монтирането на 10 такива елемента. След избухването на скандала около друго странно проектантско решение – „Водната стена“ на пл. „Гарибалди“, общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева обяви, че по нейна информация доставката и монтажът на творението са стрували 28 000 лв. Високите цени спрямо други оферти на пазара правят впечатление при много продукти. Така например по-обикновените пейки, класически дизайн, поръчани по договора с „ПСТ Груп“, са на стойност 849 лв. без ДДС. Класически пейки със сходни размери от тропическо дърво от друг доставчик може да се намерят за цени от 514 лв. Поръчани са 5 автоматизирани самопочистващи се тоалетни с единична цена 84 700 лв. без ДДС, а в интернет може да бъде открита оферта за тоалетна, изготвяна за община Бургас на същата фирма, на цена от 80 220 лв. с включен ДДС. Тук обаче е трудно да се провери дали характеристиките са еднакви и как самият монтаж товари цената. Заложена е и доставката на 7 велостоянки за по 6 броя велосипеди с единична цена 674 лв. без ДДС. Стойки за същия брой велосипеди, но друг модел, може да се намерят на цени от около 230 лв.

МОСТРЕНИЯТ КАТАЛОГ

При тези обществени поръчки изготвеният от проектанта мострен каталог до голяма степен е предрешил от кои вносители да се доставят съответните продукти. При строителните материали разнообразието е по-голямо, но при градските мебели посоченият модел води до ползване на един и същ доставчик и от двете фирми. Впечатление прави ползването на каталога на испанската фирма Novatilu. От него са заложени моделът за чешма Tree drinking fountain, оттам вероятно е заимствана и идеята за гранитни пейки.

Гранитът по поръчката на „ПСТ Груп“ е доставян от „Евро строй 2016“, а по този на „Джи Пи Груп“ – от фирма „Жакот“. Не е ясно защо не е предпочетено обявяването на отделна обществена поръчка за доставка на градски мебели, за да се търсят по-изгодни цени.

Източници:

Столични община, Договор с “ПСТ Груп” ЕАД https://bit.ly/32HRYQE

Столична община, Договор с “ Джи Пи Груп” АД https://bit.ly/2CFHfvB

Б. ред. – Този текст е от „Черна книга на правителственото разхищение в България 2019“, която се издава от Фондация за свободата „Фридрих Науман“. Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране