24.02.2020 | 15:28
Спецпрокуратурата подхваща продажбата на ТЕЦ „Варна“ на Доган
Разследването е по сигнал на Лукаш Вегентнехт, член на чешкия Сенат

Специализираната прокуратура ще проверява сделката за продажба на ТЕЦ „Варна“. Мажоритарен собственик на топлоцентралата та почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. За проверката е потвърдила пред в. „Сега“ говорителят на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева, без да дава повече подробности около случая. Разследването е по сигнал на Лукаш Вегентнехт, член на чешкия Сенат.

Припомняме, че в началото на 2018 г. „Сигда“ ООД купи от CEZ неработещата тогава топлоцентрала срещу 50 млн. лв., като сделката беше финансирана със заем от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Фирмата купувач бе собственост на децата на Данаил Папазов, транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС. През септември 2018 г. Ахмед Доган придоби 70% от ТЕЦ-а срещу 3600 лв.

Откакто ТЕЦ „Варна“ беше купен, през всяка година той получава най-голяма част от т.нар. „студен резерв“ – над 26 млн. лв. на година, без да се налага да работи реално.

Според чешкия сенатор сделката между държавната енергийна компания и Папазов преди две години е извършена на много по-ниска цена от реалната. „Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, заяви Вегентнехт пред „Свободна Европа“.

CEZ, която е мажоритарна собственост на чешката държава, купи ТЕЦ „Варна“ през 2006 г. за 206 млн. евро. „Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 млрд. чешки крони, твърди още сенаторът.

Loading...

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Корупция и ползване на виляние от Държавни агенции работи на пълни обороти , по Български където има нещо направено от друг трябва да се окраде и/или разграби разбие. Този другия който го е създал и работил за това да ходи да търси остани от храна в контейнера за боклук.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране