27.09.2023 | 18:50
Спонсор на Промяната прибира стотици милиони от Плана за възстановяване (документи)
Радослав Рибарски е племенник на Дечко Колев, работил е във фирмата му

Скандални данни изнесоха депутати от ГЕРБ. Те разкриха имената на мними фирми, които ще получат стотици милиони евро по Плана за възстановяване и развитие. За облагодетелстването на въпросните фирми правителството на Денков скандално мълчи.

Една от “захранените” фирми е на един от основните спонсори на Промяната. За същия спонсор е работил и депутатът Радослав Рибарски.

Красимир Вълчев заяви: “Вие чухте една фирма МЕТАЛИК АД. Тя е с общо 185 млн. евро. В Стара Загора и региона всички знаят кой е собственикът и каква роля има той върху Промяната, кой определя народните представители от ПП- Дечко Колев се казва собственикът на тази фирма. Водачът на листата на Радослав Рибарски е работил при него”.

Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони, които предстои да се приемат от МС в петък, са скандални, коментира Фейсбук депутатът Вълчев. Загубите от прехода ще са за работещите и живеещите във въглищните региони, а ползите за отбрани спонсори на ПП/ДБ, твърди той.

Получателите на големите суми от плана са поименно изредени, за да не стават грешки. Избрани без процедура.

„За тях преходът ще е наистина справедлив. От друга страна в плана липсват каквото и да е намерение за инвестиции в преходни технологии за удължаване на живота на централите. Добрата идея за изграждане на водородна долина на територията на Марица – Изток и на предприятия, работещи на водород, могат да се осъществят, само ако в региона останат хора. Производството на енергия от въглища може спадне с 2/3 до 2026 година и с 90 на сто до 2030 г., а новите инвестиции ще се реализират най-рано 2035 година. Дотогава хората ще се разбягат и районът ще се превърне в икономическа пустиня. А технологичните инвеститори днес отиват там, където има технически кадри“, коментира още Вълчев.

„Технологичният потенциал на въглищните райони се крепи на хората. Удължаването на живота на въглищните централи не е самоцел и не пречи на прехода. Напротив, ако не го направим, няма да останат хора и няма да има преход. Без хора, никакви инвеститори няма да дойдат и никакви водородни долини няма се случат. И това очевидно не разбират авторите на документите. Или не искат да го разберат. Защото нямат мисия да защитават интереса на регионите, на хората в тях и на енергетиката. Само за спонсорите си. Но това са Добрите сили. За съжаление всичко, за което се съмнявахме и предупреждавахме се случва. Утре, един ден преди крайния срок ще симулират обществено обсъждане. Без да е предварително обявено. За да кажат, че са обсъждани. И за да излъжат отново. Но вече никой не им вярва“, завършва той.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране