20.04.2018 | 0:29
Според Цветанов на КСНС обсъждали излизане от ЕС и НАТО, Президентството го опроверга
Цв. Цв. уточнят нещата със "светлината" и "тъмнината"

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента Румен Радев, че иска да извади България от ЕС и НАТО.  Според Цветанов в началото на провелия се днес Консултативен съвет за национална сигурност е обсъдена позиция по въпроса.

Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея, каза Цветанов след края на продължилото 5 часа заседание.

„Години след приемането ни в НАТО и в ЕС, ние искаме да останем там, да бъде достойни членове и да си гарантираме сигурността на България. Премиерът също подкрепи изцяло и беше съпричастен с емоционалните реакции на членовете на част от членовете“, подчерта Цветанов.

„Като започнахме дискусията, държах много да се уточнят нещата със „светлината“ и „тъмнината“. И когато говорим за динамиката в геополитически план, бях категоричен, че с позицията на президента по някой път, която се отклонява от позицията на правителството, не даваме ясен знак към геополитическите ни партньори“, допълни той.

Цветанов все пак не каза какво е било първото предложение на Радев и призова Президентството да го оповести.  Малко след това от прессекретариата на президента разпространиха позиция, че твърденията на Цветанов са манипулативни и изпратиха черновата на първоначалното предложение за позиция на КСНС, направено от президента, в което действително няма такова предложение.

След заседанието на КСНС лидерът на БСП Корнелия Нинова също опроверга Цветанов. „Абсурд. В никакъв случай не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО. Това не е чернова – винаги на КСНС президентът дава проект за декларация след дискусията. В началото на тази декларация беше направен много подробен и дълъг анализ на ситуацията в света, в Близкия Изток, на Балканите – обща информация за конфликтните места, за противоречията, т.е. познатата информация. И беше много дълго – мисля, че декларация от 3 или 4 страници и затова с корекции и с предложения се ориентирахме към нейното съкращаване и най-вече към изваждане на решенията. Не толкова описания на конфликтите, защото всички ги знаем къде са“, коментира Нинова, цитирана от „Фокус“.

Тя уточни, че не е останала с впечатление, че тези изречения внушават излизане от ЕС и НАТО. „Мисля, че това е лично мнение на г-н Цветан Цветанов. Нямаше такива изказвания, имаше съвсем спокоен разговор кое да остане, кое да отпадне. Изненадана съм от това говорене на г-н Цветанов“, каза Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране