20.11.2023 | 20:46
Сръбски медии: Международен крах на “Юнайтед Груп”, която държи българските “Виваком” и Нова тв
Докато в Сърбия все още се представят за успешна компания с легален бизнес, медийният магнат Драган Шолак и компанията му “Юнайтед Груп” бяха разобличени от страни в ЕС

“Гръцкият държавен регулатор постанови, че “Юнайтед груп” си е послужила с фалшива информация, заради което е била принудена да промени медийната си стратегия. Австрийците казват, че Шолак създава монопол в България и сезираха институциите на ЕС. Шолак и компания искат да прехвърлят арогантността си от Сърбия в цяла Европа, но маските паднаха.”

След медийните публикации в Словения, Италия и Хърватия за аферите на Драган Шолак и компанията му, обвиненията срещу този международен бизнес-политически октопод не слизат от първите страници на най-популярните медии в Гърция. На ред са Австрия и България.

По-конкретно, само за седмица, новите афери на Шолак станаха тема не само на медиите, но и на държавните регулаторни органи в Атина и София. Операторът “НОВА”, собственост на “Юнайтед Груп” трябваше да промени маркетинговата си стратегия в Гърция заради фалшива информация. Медийният регулаторен орган в Атина прие жалба от конкурентни компании, че “НОВА”, собственост на Драган Шолак и “BC Partners”, е подвела гръцката общественост, твърдейки, че е „най-бързо развиващият се доставчик“ в страната. “Нямаше как да остане незабелязана кампанията на “Юнайтед Груп”, в която се акцентира на некоректното пазарно отношение към конкуренцията и в която твърденията са направени без доказателства от съответните компетентните органи. Очакваше се медийният регулатор да реагира, което в крайна сметка се случи“, съобщи престижният бизнес портал “Capital.gr“.

Това е само последният от поредицата скандали, свързани с Драган Шолак и медийната му група в Гърция. От половин година медиите там се занимават със сериозните гафове на “Юнайтед Груп” – от неизпълненото обещание да инвестира два милиарда евро, през астрономически дългове и бизнес загуби, та дори до опити за цензуриране на медиите.

Обиди и скандали по върховете на Юнайтед Груп

Публикацията на една от най-четените гръцки медии “In.gr”, за пълния крах в отношенията между Драган Шолак и бизнесмена Никос Статопулос, който представлява интересите на мажоритарния съсобственик в “Юнайтед Груп”- инвестиционният фонд “BC Partners” – привлече общественото внимание. Статопулос заяви, че Шолак е “провинциалист”, че цензурира медиите и че е въвел “остарели и брутални балкански правила” в съвместния им бизнес, а Шолак обвини Статопулос, че го е измамил относно рентабилността на голяма инвестиция в Гърция, пише “In.gr”, подчертавайки, че сръбският милиардер, за луксозния си живот, който включва вили в Женева и Маями Бийч, частни самолети, голф игрища, както и покупката на футболен клуб “Саутхемптън” – взема пари директно от касата на “Юнайтед груп”.

Но това не е всичко. Една от най-големите телекомуникационни компании в нашата част на Европа, комуникационният оператор А1, собственост на “Телеком Австрия”, официално обяви, че ще се опита да попречи на “Юнайтед Груп” да закупи в България доставчика на телевизия и интернет “Булсатком”, както и че ще се обърне към Брюксел. Австрийците, които притежават оператора “А1 България”, обвиняват Шолак и компанията му, че се опитват да създадат “безпрецедентна концентрация на капитал в медийния и телекомуникационния пазар” в страната. “А1 България” призовава компетентния орган за „незабавна и адекватна намеса, за да бъде изпратен ясен сигнал към инвеститорите и пазарите, че за всички играчи важат едни и същи правила и че насърчават честната конкуренция“, съобщиха в София. Австрийската компания обяви още, че ще информира съответните институции на Европейския съюз за монополите, които “Юнайтед Груп” се опитва да създаде в страната.

“В България “Юнайтед Груп” вече притежава оператора “Виваком” и медийната група “НОВА”. Предложената сделка за покупката на оператора “Булсатком” би довела до доминираща позиция на “Виваком” с 60% пазарен дял в телевизионните услуги и 40% в интернет услугите, в ущърб на крайните потребители и пазарната конкуренция. Потенциалното придобиване на един от водещите телевизионни оператори ще доведе до доминираща позиция и контрол върху безплатните и платените телевизионни канали, както и тяхното разпространение. Това представлява риск за свободния избор на потребителите на телевизия, интернет и медийно съдържание в България“, предупреждават от А1.

Изграждането на монополи и картели за сметка на пазарната конкуренция и потребителите е рецепта, която Шолак всъщност патентова в Сърбия.

Афера и в Северна Македония

Освен с пазарните правила и честната конкуренция “Юнайтед груп” има проблеми и с разследващите органи. Дългогодишните злоупотреби в дейността на компанията “Тотал ТВ Македония”, част от групата на Шолак, бяха причината властите в Скопие да започнат разследване по подозрение за организирана престъпност в началото на октомври 2023 г., което се води от цели 38 финансови инспектори.

От 2000 г. до 2018 г. “Юнайтед Груп” на практика правеше каквото си поиска на сръбския пазар – от незаконната експлоатация на ресурсите на конкурента “Телеком Сърбия” и EPS (Държавната електро-енергийна комапния в Сърбия – бел. прев.), през изграждането на монополи във всички големи градове (където Телеком, като телевизионен оператор, имаше символичния 1% пазарен дял) и създаване на местни картели с малки доставчици, за пряко влияние върху писането на закони, приемани в парламента и изнасяне на огромни суми пари от страната.

Така Шолак се опита да прехвърли бандитското си поведение от Сърбия в България, като сключи споразумение за господството на тамошния пазар. Държавният регулатор в България позволи на Шолак да придобие собствеността както върху оператора “Виваком”, така и върху медийната група “НОВА” и вестникарска медийна компания с шест всекидневника и едно списание.

Драган Шолак се договори да закупи медийната група “НОВА” през януари 2021 г. за 290 милиона евро, което е със 105 милиона евро повече от сумата, която предишните собственици получиха година по-рано – част бяха “изпрани пари”, част бяха от корупция, гласят коментарите сред българската публика.

Мътните сделки на ”Юнайтед Груп” в България не свършват дотук: през август 2020 г. те купиха компания “Виваком” за астрономическите 937 милиона евро от група собственици, тясно свързани с руските власти, включително руската “VTB Bank” и руската държавна компания “Delta Capital International”. САЩ наложиха санкции срещу “VTB Bank” на 24 февруари 2022 г., два дни след началото на военната операция на Русия в Украйна, докато ЕС направи това през април същата година.

Волфрам Куони – руската връзка на Драган Шолак

България не прави изключение по отношение на руските връзки на Драган Шолак и “Юнайтед Груп”, които се опитват да заблудят международната и сръбската общественост с истории, че са проевропейски настроени. Компетентните органи в Лихтенщайн, Швейцария и Германия водят разследвания срещу “банкера на Кремъл“ Волфрам Куони, най-близкия сътрудник на Шолак, заради множество измами като пране на пари, финансови далавери и нарушаване на санкции. Куони, швейцарски борсов посредник и ключов човек от “октопода на Шолак”, дълги години е участвал в укриването на богатството и прането на пари на няколко руски политици и олигарси, близки до Кремъл. С тази тема се занимаваха и медиите в Швейцария, Словения и Италия. От 2012 г. до 2022 г. Волфрам Куони беше вицепрезидент на “Газпромбанк” в Швейцария, където стотици милиони евро бяха държани от някои от най-влиятелните хора в Русия, докато от 2015 г. до 2022 г. беше президент на борда на директорите на “United Media Network”, част от групата на “Юнайтед Груп”. Сред богаташите, за които работи швейцарецът, са първият човек в “Газпром” Алексей Милер и украинският олигарх и издирван на Интерпол Константин Жеваго, който и до днес остава много близък с Драган Шолак. Между другото Куони е регистриран представител на компаниите, които притежават две офис сгради на “SBB” ( Доставчкик на телевизия, интернет и телефон – бел. прев.) в Белград, а чрез мрежата от офшорни компании, притежавани от Куони и съпругата му Мария, Шолак крие богатството си от данъчните и следствените органи и от негово име купуват имоти като например мегалуксозна вила близо до Маями Бийч, Флорида на стойност 33 милиона долара.

Източници: Srbija danas, pink.rs, informer.rs

Превод за “Гласове” Владислав Наков

Бележка на преводача: Под натиска на т.нар. проевропейска опозиция, сръбския президент Александър Вучич насрочи предсрочни парламентарни избори през декември. “Информер”, “Сърбия днес”, “Пинк”, “Курир”, “Блиц” и др. гравитират около президента, а лидера на “обединената опозиция” Драган Джилас се ползва с мощната медийна подкрепа от медиите на Драган Шолак. В едно предаване на Информер (повечето сайтове в Сърбия имат интернет телевизии, които са доста успешни) главният редактор Вучичевич обяви, че “Юнайтед Груп” дължи общо €7.3 млрд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране