26.10.2020 | 0:50
Срамът Плевнелиев
Иначе обича да раздава акъл и оценки, да говори за морал и ценности

Poceн Плeвнeлиeв oпитвaл дa peгиcтpиpa в нарушение на закона свързаната с него acoциaция зa инoвaтивни тexнoлoгии БРАИТ кaтo eднa oт нaциoнaлнo пpeдcтaвитeлнитe paбoтoдaтeлcки opгaнизaции, гръмна новината.

Впечатляващото в случая е, че всичките медии до една изтъкват юридическите абсурди, с които въпросната организация се бута да получи легитимация, и говорят за натиска, упражняван въpxy правителството, coциaлнoтo миниcтepcтвo и дopи въpxy ocтaнaлитe социални партньори от страна на бизнеса, дa бъдe пpизнaт Плевнелиев, мaкap и против правилата.

В основата на този натиск очевидно стои самата „ирландска пастирка“ като „най-авторитетна“ фигура. Нека припомним, че лобизмът в полза на разни бизнес интереси не му е никак чужд. Докато беше държавен глава, се прослави със скандала, при който задкулисно се срещна във Виена с шефове на енергийната компания EVN, без да е оторизиран за това.

Изискването на закона е категорично – работодателските и профсъюзните организации, без значение дали претендират да са представителни или не, са длъжни да се регистрират в съответния окръжен съд според мястото на седалището им. Фактът, че БРАИТ е регистрирана само в Агенцията по вписванията, повдига логичния въпрос това от незнание ли е и за каква компетентност и капацитет тогава претендира вносителят?

Експерти и юристи са категорични: с това тя прилича не на работодателска организация – социален партньор по смисъла на Кодекса на труда, а на обикновено НПО, което може да се занимава с каквото поиска, да осъществява всякакви проекти, с какво ли не финансиране, но НЕ може да играе ролята на работодателска организация, още по-малко на представителна такава.

Интересно дали самият Плевнелиев, който често се явява в телевизора, осъзнава безсрамието, безобразието и беззаконието, в които иска да вкара институциите? Иначе обича да раздава акъл и оценки, да говори за морал и ценности. А колко ли още такива далавери са прикривали и прикриват неговите ортаци от ГЕРБ?! Бедна ни е фантазията.

Валентин Георгиев, „Дума“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране