23.12.2018 | 10:35
Станишев с ирония към Нинова: ГЕРБ ми намекват вече, че имат гражданска квота за евроизборите
Крайните антиевропейски националисти ще имат ръст на евроизборите, но ще бъдат в периферията на институциите, прогнозира той

„Европа преживява трансформация, търси ново място и идентичност. Брекзит е много сериозно предизвикателство. Наблюдавайки в какъв хаос се намира Великобритания -това е много добра застраховка срещу следващо застраховане от напускане на ЕС“, заяви пред БНТ председателят на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев.

„Нашият голям интерес е да бъдем в ЕС и да се научим да отстояваме нашия интерес, да намираме балансите, да се държим така, че да ни уважават“, призова той.

„И в България отношението към ЕС се променя, подкрепата е спадаща, защото много политици се опитват всички проблеми да прехвърлят в ЕС. Най-силната институция, която много често е блокирана заради липса на политическа воля е европейския съвет, кой заседава там-ами премиерите на страните-членки. Много често националният егоизъм надделява и блокира действията. Но всъщност страните-членки блокират ЕС, това трябва да се знае“, каза още той.

„Моята прогноза е, че крайните антиевропейски националисти ще имат ръст на следващите евроизбори, но ще бъдат в периферията на институциите. Амбицията на ПЕС е да бъдем ядрото на широк ляво-центристки алианс. Пред Европа има две заплахи. Едната са крайните националисти. Втората – статуквото, твърдението, че кризата е преодоляна. Протестите обаче показват, че хората изпитват остро чувство за несправедливост“, коментира той.

„Знаете моято позиция към Истанбулската конвенция и ако БСП и ГЕРБ не се бяха поддали от пропагандата на крайните националисти ситуацията щеше да е различна. Конвенцията е срещу насилието. Но въпросът сега е решен от КС и не стои на дневен ред. Но има друг въпрос-30 жени са убити тази година от техните съпрузи и партньори“, припомни Станишев.

„Лидерът на БСП не реди сам листите. За мен е важно да работя в следващия ЕП, защото е важно да има координация. Освен това след евроизборите ще се водят много важни избори за същината на европейската политика“, заяви той.

„ГЕРБ ми намекват вече, че имат гражданска квота“, отговори той на въпрос възможно ли е да не е водач на евролистата на БСП или да се кандидатира като независим.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране