22.09.2020 | 23:09
Столична община дава 600 бона за нагласена фирма
Управляващите в СОС продължават с подаръците за частни превозвачи

Пореден скандал с транспортното обслужване на София заформят управляващите от ГЕРБ в Столичната община заедно с партньорите си от „Патриоти за София“. Те се готвят да дадат още 600 000 лева на година на превозвача „МТК гроуп“, който все още стопанисва 16 линии от градския транспорт срещу 135 млн. лева. Този път парите ще отидат за разделяне на линията 21-22, която обслужва селата Подгумер и Войняговци. Опозиционни съветници виждат опит да се направи допълнителен подарък на частния оператор, който от години се свързва с братовчеди на разстреляните босове на някогашната ВИС-2.

Въпреки че решението трябва да бъде гласувано в четвъртък, частната компания е убедена в приемането му и вече е поръчала преработка на информационните табели в автобусите си.

Предварителните договорки между „МТК гроуп“ и общината се свързват с името на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, който освен, че е един от вносителите на доклада, бе автор и на споразумението за даване на 16-те линии на фирмата през 2017 г. Тогава мотив за сключването на договора бе, че в противен случай превозвачът ще съди общината за пропуснати ползи за милиони.

Независият общински съветник Борис Бонев се възмути от факта, че 1200 пътници, които ползват спорните крайградски линии, ще бъдат обслужвани по-добре от други 23 000 столичани, возещи се в тролей 5. Именно тази линия управляващите искаха да разредят драстично, но в крайна сметка след спорове оттеглиха предложението си.

При бурното обсъждане на доклада стана ясно още, че управляващите ще закрият нощния транспорт в столицата поне до Нова година. Той не работи почти от началото на извънредната ситуация заради ковидепидемията. От ГЕРБ често вадят статистика, че той е на загуба. Закриването на линия 306 също възбуди много емоции сред съветниците. Мотивът на вносителите бе, че тя не се използва достатъчно. Според тях всички предложени промени са свързани с лошото финансово състояние на Центъра за градска мобилност, който за първото шестмесечие бе на загуба от 13 млн. лева, въпреки милионите, които получава от синята и зелената зона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране