14.12.2020 | 13:08
Столична община плаща 5 млн. лв. на частен превозвач със задна дата
Общински съветници от различни партии предлагат да се увеличи цената, на която "МТК Гроуп" вози в крайградските зони

Управляващите в Столичния общински съвет са внесли предложение за допълнителни 5 млн. лв., които да отидат за частния превозвач МТК Гроуп, съобщават от Спаси София.

Според градските активисти заради неизгодния договор, който Общината е подписала, сега е принудена да дава все повече и повече общински пари на фирмата.

“Не само, че МТК ще вози на по-висока цена, сравнено с общинския превозвач “Столичен автотранспорт”, но се предвижда и корекция на цената със задна дата, заради което Общината ще плати 5 млн. лв. от парите на данъкоплатците на частната фирма. Това е нелогично, тъй като общинското предприятие обслужва далеч по-натоварени линии, включително и със съчленени автобуси, и затова има значително по-високи разходи”, казва Андрей Зографски от Спаси София.

Активистите припомнят, че основният аргумент на управляващите от ГЕРБ и ВМРО в полза на концесията, беше, че частният превозвач щял да вози на по-изгодни цени от “Столичен автотранспорт”.

“Корекцията на цената важи както за в бъдеще, така и със задна дата. Има месеци, в които цената за МТК е била значително по-висока от тази на общинското предприятие и концесията ни излиза златна. Най-лесните за експлоатация крайградски линии ни излизат по-скъпо, отколкото ако ги беше обслужвал общинският Столичен автотранспорт. Така поне печалбата щеше да бъде за общинското дружество, вместо да се търсят заеми и държавна помощ за него”, категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев.

От Спаси София припомнят, че преди 4 години са били против концесията, защото тя е неизгодна за Столичната община, а договорът е с неясни клаузи и общественият интерес не е гарантиран.

Гражданските активисти са категорични, че концесията носи нови и нови проблеми и че прави впечатление, че всеки доклад, свързан с МТК има едно и също действащо лице – Карлос Контрера от ВМРО, който е предложил първоначалния договор за даване на линиите на частната фирма, внася докладите за увеличаване на пробега и бизнеса на фирмата, а сега пак той предлага още 5 млн. лв. от парите на гражданите да отидат за частника.

“Настоявам от ГЕРБ и ВМРО да обяснят на софиянци защо са сключили неизгоден договор, осигуряващ все повече пари за една фирма, вместо да се развива общинското транспортно дружество. Защо са позволили неясен договор, така че Общината да бъде лесно съдена, без да има почти никакви права? Този начин на управление не може да продължи защото ощетява публичните финанси и нарушава обществения интерес”, заяви Борис Бонев.

Той пита и кмета, г-жа Фандъкова, докога ще мълчи за действията на общинските съветници от мнозинството.

От Спаси София припомнят и че  Контрера от коалиционния партньор ВМРО предложи ремонта на общежитието на Столичен автотранспорт в Дружба, на цени в пъти над пазарните.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране