03.07.2019 | 22:01
Столична община разкоства нови трамваи заради липса на части
Градската управа призна, че две от машините не са в движение заради "технически проблем"

Нови трамваи за над 3 млн. лв. не се пускат в движение, а се ползват незаконно за резервни части на старите, алармираха в позиция до медиите от гражданската организация „Спаси София“. Активистите обвиняват общинското дружество „Столичен електротранспорт“, че унищожава модерните мотриси, за да пести за резервни части. Те дават пример с новият трамвай 23, който 15 месеца не е пуснат на линия. От купените от общината 25 нови и климатизирани трамваи само 19 возят пътници, останалите 6 още са в депото, твърдят от организацията и питат защо София купува допълнителни 13 трамвая за 40 млн. лв., ако в „Столичен електротранспорт“ не искат да ги поддържат. От „Спаси София“ искат оставката на шефа на дружеството Евгений Ганчев.

„Четири от новите трамваи са т.нар. резерва, без да е ясно защо, докато два отдавна са изцяло спрени от движение. Трамваите са оставени без резервни части и от месеци не излизат на линия. Част от чисто новите трамваи са разкостени и техните части се ползват за кърпене на останалите мотриси“, посочва Гергин Борисов от организацията. Освен това под 10% от трамваите в София разполагали с климатик, но в най-горещите дни те стоели в депото, вместо да возят пътници. Недопустимо е столичани да припадат в жегата, а трамваите с климатик да не се пускат на линия, категоричен е Борисов.

Случващото се с новите трамваи е поредното доказателство за лошото управление на „Столичен електротранспорт“. Под ръководството на Ганчев София загуби значителна част от трамвайната си мрежа, броят на мотрисите намаля, десетки милиони са изхарчени за некачествени ремонти на релси, а заради лошите условия на труд не достигат над 100 водачи, смятат от организацията. „Спаси София“ отправя запитване към кмета Йорданка Фандъкова докога ще толерира неприемливите резултати на директорите на общинските дружества.

Столичната община веднага излезе с позиция, в която отрече твърденията на активистите. 23 са трамваите ПЕСА в движение, а при два има технически проблем, твърдят от общината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране