10.08.2019 | 0:25
Свързани фирми лапат от Столична община
Центърът за градска мобилност ще налее нови над 1.6 милиона лева за монтирането на знаци и антипаркингстълбчета със скандално надути цени

Въпреки съмненията за злоупотреби при монтажа на пътни знаци и маркировката на зоните за платено паркиране Центърът за градска мобилност в София се кани да налее нови милиони в тази дейност. Поръчката е огледална на миналогодишната, като по-голямата част от дейностите ще отидат в свързани лица. Това по принцип е забранено. Ценовите оферти на част от кандидатите надхвърлят и заложения лимит заради високи единични цени на отделните дейности, което означава, че при спазване на лимита свършената работа ще е по-малко от първоначално планираното.

Това показа проверка на „Сега“ за хода на обществената поръчка. ЦГМ вече публикува на сайта си решенията на конкурсната комисия за класиране на кандидатите и самите договори.

И тази година поръчката за пътна маркировка ще бъде поделена между „Трафик Пътна Сигнализация“, „Инмат София“ и „Енвайро Клийн“. Същите компании извършваха дейностите и миналата година, като единствената разлика е за коя точно зона ще отговарят. Както „Сега“ писа, „Инмат София“ и „Енвайро Клийн“ са свързани дружества. Мобилният телефон, предоставен за връзка по предходния договор на „Енвайро Клийн“ с ЦГМ, отговаря на мобилния телефон, предоставен за връзка по договор на „Инмат София“ в Пловдив. Отговарят и други телефони за контакти, предоставяни по различни обществени поръчки. Номерата съвпадат с телефона на друга компания – „Актив Билдинг Инк“ на Иван Иванов – лицето, което според източници на „Сега“ стои реално и зад бизнеса с пътната маркировка.

Трите фирми тази година ще си поделят по 490 000 лв. за всяка от трите зони, в които ще поддържат маркировката и знаците. По договорите е заложен резерв от допълнителни 10% върху тази сума (или общо 539 000 лв. за позиция). Залагането на изричен лимит по всяка от трите позиции в обществената поръчка обаче не е попречило на двете свързани компании да подадат ценови оферти, които надхвърлят тавана на предвидените средства. Фирма „Енвайро Клийн“, която отговаря за подзона 2 – Красно село, Триадица и Лозенец, е предложила офертна цена от 767 607 лв. за изработка на съответните знаци и стълбчета и общо 1789 лв. за монтаж, а „Инмат София“ е заложила 750 607 лв. за изработка и 1856 лв. за монтаж. За сравнение третата оферта – на „Трафик пътна сигнализация“, е под лимита – цената за изработка е 454 660 лв., а за монтаж – 550 лв.

Не е ясно на какво основание конкурсната комисия е приела за редовни подадените оферти над заложения лимит по поръчката. От публикуваните документи става ясно, че сключените впоследствие договори са в рамките на лимита –  за 490 000 лв. + 10% резерв, но без данни да са намалявани предложените единични цени за всяка дейност. Това на практика означава, че фирмите няма да могат да изпълнят всички дейности, заложени в количествено-стойностната сметка по поръчката, тоест ще свършат по-малко от планираното.

Сравнението между трите оферти показва, че цените на двете свързани фирми за отделни дейности са чувствително по-високи от тази на „Трафик пътна сигнализация“. Така например едно поцинковано антипаркинг стълбче при „Трафик пътна сигнализация“ струва 17.10 лв., при „Енвайро Клийн“ единичната цена е 24.43 лв., а при „Инмат София“ – 23.83 лв. И за трите обособени позиции е заложено едно и също количество поцинковани стълбчета – по 8000 бройки, за което „Трафик пътна сигнализация“ ще получи 136 800 лв., „Енвайро Клийн“ ще вземе 195 440 лв., а „Инмат София“ – 190 640 лв. Любопитно е и сравнението с миналата година. В рамките на 1 година стълбчетата, доставяни от „Енвайро Клийн“, са поскъпнали точно с 10 лв. При поръчката от 2018 г. фирмата е доставяла едно поцинковано антипаркинг стълбче при единична цена 14.43 лв.

Още по-странни са цените на черно-белите антипаркинг стълбчета. Тук „Трафик пътна сигнализация“ е дала необяснимо ниска цена от 4.90 лв. на стълбче при цена от 25.65 лв. на черно-бяло стълбче при „Енвайро Клийн“. Този артикул при „Енвайро Клийн“ е струвал 13.38 лв. година по-рано.

Драстична разлика има в цените за асфалт за повдигане – за 100 кубични метра „Трафик пътна сигнализация“ е дала оферта от 48.50 лв. на кубик, или общо 4850 лв. за 100 кубика. За същото нещо – асфалт за повдигане, „Енвайро Клийн“ иска 365.4 лв. за кубик, или 36 540 лв. за 100 кубични метра. И тук има значително поскъпване спрямо 2018 г. – тогава „Енвайро Клийн“ е искала за 1 кубичен метър асфалт за повдигане по 257 лв. За 500 паркинг стопер комплекта „Трафик сигнализация“ сега предлага единична цена от 66.50 лв., или 33 250 лв. на фона на единична цена от 165 лв. при „Инмат София“ и общ разход от 82 355 лв. за 500 броя.

И тазгодишната поръчка за изработка и доставка на пътни знаци, антипаркинг стълбчета и полагане на пътна маркировка е със срок на изпълнение 2 години. Толкова беше срокът и по предходната поръчка, възложена през април 2018 г. Този срок изобщо не беше спазен, а парите по поръчката бяха усвоени светкавично – до декември 2018 г.,  на фона на сериозни съмнения, че преизпълнението на плановете става с цената на подменяне на нови стълбчета с още по-нови. Сигнал за това бе подаден от гражданина Паскал Дичев, но без резултат. Тогава от ЦГМ обясниха, че имали жалба от столичанка, която е пострадала от амортизиран стълб. Жители на столичния квартал „Оборище“ дори отказаха подмяна на колчета с аргумента, че съвсем наскоро са си ремонтирали тротоарите.

Договорите от 2018 г. бяха анексирани на три пъти заради разширяване на зелена зона, като окончателно платената сума по тях бе 2.4 млн. лв. при прогнозна стойност от 1.8 млн. лв. Изобщо не се разбра дали общината е използвала наличието на гаранционен срок от 2 години за дефектирали знаци и стълбчета, или направо е слагала нови.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране