17.06.2024 | 22:20
Скандалният Дионисий заповядал на софийски свещеници да се въртят като манекенки!
Светия Синод реши архимандритът да организира тържествата по встъпването в длъжност на новия патриарх. На церемонията трябвало да присъстват само красиви свещеници, които да са еднакви на ръст, с еднакви бради и да изглеждат добре. Заповядал им да се изкъпят

Дионисий, известен като Зарята, дни след реабилитацията си отново с издънка. Източници от църковните среди казаха, че Синодът го бил назначил за отговорник по организацията на тържествата по встъпване в длъжност на новия патриарх. За целта скандалният архимандрит събрал софийските попове и им разпределил задачи. На въпросната среща той карал поповете да стават и да се въртят като манекенки, за да ги огледа и си избере най-хубавите за официалната церемония. Искал да са еднакви на ръст, с еднакво дълги бради и да изглеждат добре. На грозноватичките давал други задачи, като да отговарят за настаняването в хотелите например. Но за официалната част му трябвали красиви и представителни свещеници.

Специално казал на всички попове, че е виждал само български расоносци да миришат, затова изрично наредил всички да са изкъпани и да не смърдят на пот, за да не се излага църквата пред чужденците, разказват още източниците ни. И се аргументирал, че българските данъкоплатци дават достатъчно пари, за да могат поповете да си позволят да си купят сапун от 2-3 лева. Чудно защо трябва да си купуват, като на всяко кръщене карат хората да им оставят сапун и кърпа, но явно Дионисий не се занимава с подобни неща в църквата и не знае.

Неведнъж той е демонстрирал своя изискан и лъскав стил на обличане. По протестите срещу правителството на Борисов сме го виждали да сменя по 5-6 различни на цвят копринени раса. По-интересното обаче е, че всички попове на въпросната сбирка оставили Дионисий да се гаври и да ги унижава и всички мълчали, защото ги било страх от последващи репресии, а и се шушукало, че съвсем скоро ще го направят епископ и той ще им стане началник. Само някакъв стар свещеник се осмелил да подвикне, че е срамно да се държи така с отците, но бил бързо порязан от Дионисий, който казал, че не го е срам. Ситуацията станала още по-конфузна, защото назначеният митрополит, който трябва да отговаря за софийските попове до избора на патриарх, също мълчал и стоял с наведена глава. Опитите ни да говорим с няколко свещеника, за да научим подробности, удариха на камък.

Припомняме, че преди години имаше протести на свещеници и граждани срещу възможността Дионисий да стане епископ заради десетки нарушения на канона. Към днешна дата обаче няма свещеник, който да протестира, защото се говорело в църковните среди, че архимандритът се сдобрил с Борисов и Пеевски и те вече стояли зад гърба му. Нещо повече, носели се и слухове, че се опитват да кадруват в църквата и натискали синодалните старци да издигнат Дионисий в кариерата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране