30.05.2019 | 20:17
ТЕЦ-ът на Доган отнесе 2 млн. лева глоба
Централата не е осигурявала зададените от ЕСО мощности, тъй като се налагали сериозни ремонти

ТЕЦ „Варна“, в която политикът в оставка Ахмед Доган неотдавна стана собственик, е глобен с над 2 млн. лева. Наказанието е наложено от ЕСО (Електроенергийният системен оператор), защото топлоцентралата не изпълнява задължението си да поддържа мощности в готовност (т.нар. студен резерв),  съобщи „Капитал“.

Оказва се, че централата не е осигурявала зададените от ЕСО мощности, тъй като се налагали сериозни ремонти. Обществените поръчки за ремонтите обаче били спрени, защото „Булгартрансгаз“ не можел да осигури в рамките на 2019 г. необходимия природен газ за работата на енергоблоковете.

„ЕСО извършва контрол на работата на съоръженията на ТЕЦ „Варна“, както и на останалите производители, чрез средствата за търговско измерване и за телеуправление и телекомуникация в реално време“, са обяснили от ЕСО пред „Капитал“. Именно така ЕКО установили, че централата не поддържа необходимите мощности в запас.

Πoчeтният пpeдceдaтeл нa ДΠC Axмeд Дoгaн стана мaжopитapен coбcтвeнocт в „Cигдa“, ĸoятo ĸyпи TEЦ „Bapнa“ миналата есен.Само за година – до края на юли 2019 г., ТЕЦ „Варна“ е получил над 27 млн. лв. от държавата, за да е в готовност да се присъедини към мрежата при временен недостиг на ток в страната. През юни предстоят новите търгове за студен резерв. „Капитал“ прогнозира, че тецът на Доган отново ще е фаворит.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране