20.07.2020 | 19:15
ТЕЦ „Брикел“: Няма решение, което да промени намерението ни да не използваме отпадъци
Нека не ни приписват намерения, каквито нямаме, заяви изпълнителният директор на дружеството Янилин Павлов

Няма решение, което да промени намерението ни да не използваме отпадъци в горивния си микс. Отказахме се преди месеци, защото така искаха хората. Друг е въпросът, че беше добро и екологична възможност, но това е вече минало, а ние гледаме напред”. Това заяви изпълнителният директор на ТЕЦ „Брикел“ Янилин Павлов по повод публикации в медиите.

Ето какво каза още той:

Нека не ни приписват намерения, каквито нямаме. Искаме да заложим на поетапното заместване на въглища с биомаса, което е възобновяем източник на енергия и е 100% екологично. Ако и в това еколозите видях заплаха за природата ще мога да изляза и да кажа пред всички, че борбата на някой зелени организации е за унищожаване на българските енергийни предприятия, а не за екологични производства.

Нека хората не се поддават на спекулации. Отпадъци в горивния микс на “Брикел” няма да има”.

Изказването на изпълнителния директор на “Брикел” е по повод на поредните спекулации от зелени организации, че решение на ВАС дава възможност на компанията да използва отпадъци като суровина, само защото не е необходима екологична оценка. По същество оползотворяването на РДФ е една утвърдена в Европейския съюз практика, защото е екологично и защото решава проблемите с битовия отпадък на градовете. В България обаче тази възможност беше сатанизирана и заради това редица предприятия се отказаха да я внедряват доброволно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране