26.07.2019 | 14:13
ТЕЦ „Варна“ на Доган спечели 26.5 млн. лв. за студен резерв
През 2018 г. централата получи 27,8 млн. лв. за предоставяне на студен резерв

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) публикува резултатите от търга за предоставяне на студен резерв до 31 юли 2020 г.

Изненадващо или не, най-голяма сума за подсигуряване на мощности ще получи ТЕЦ „Варна“ – 26.5 млн. лева.

В същото време държавната „ТЕЦ Марица изток 2“ ще получи 1.76 млн. лв., тъй като не е представила в офертата достатъчно атрактивни цени за енергията.

По принцип студеният резерв са мощности, които стоят в готовност и се активират само при нужда, за да компенсират резки скокове в потреблението на електроенергия.

През миналата година ТЕЦ „Варна“ получи 27,8 млн. лв. за предоставяне на студен резерв. Преди това варненската централа бе закупена от фирма на бившия транспортен министър от кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов за близо 50 млн. евро от „ЧЕЗ Груп“. На по-късен етап като мажоритарен съдружник в нея влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Папазов твърди, че Ахмед Доган е платил около 1.4 млн. лв., за да придобие 70% дял във фирмата „Сигда“, която е собственик на централата. Според бившия министър цената при сделката с почетния председател на ДПС била по-ниска, защото дружеството имало кредити и задължения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране